Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Onderzoek: De stem van pleegkinderen

Onderzoek: De stem van pleegkinderen

onderzoek.stemvanpleegkinderen.pngdonderdag 24 september 2020 16:00

Hoe beleven pleegkinderen het om pleegkind te zijn? En welke behoeften hebben ze? Deze vraag staat centraal in het onderzoeksrapport De Stem van pleegkinderen dat in opdracht van entrea lindenhout is uitgevoerd. Voor het onderzoek voerden interviewers gesprekken met 27 pleegkinderen, ouder dan 10 jaar, over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn.

John Goessens, manager zorg en initiatiefnemer van het onderzoek: “Er is nauwelijks onderzoek waarin direct aan pleegkinderen gevraagd is wat het voor hen betekent om pleegkind te zijn. Wat ze allemaal meegemaakt hebben, en welke van al die gebeurtenissen ze fijn vonden, of juist heel naar. Bij eerder onderzoek over pleegzorg is vooral het perspectief van volwassenen ten opzichte van de pleegzorg in beeld gebracht: van de ouders, pleegouders en hulpverleners. Maar het is belangrijk juist de woorden van de kinderen zelf te verzamelen, en te gebruiken om de beleving van pleegkinderen goed te kunnen begrijpen. En om hiermee de pleegzorg nog beter te kunnen maken. Voor de kinderen, maar ook voor hun ouders en de pleegouders.”

Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat de meeste kinderen zich 'blij' en 'gewoon' voelen. Pleegouders zijn de centrale personen in hun leven, maar hun ouders blijven hoe dan ook belangrijk. De kinderen spraken opvallend positief over hun pleeggezin, vooral over hun pleegouders. De interviewers vroegen hen of ze tevreden zijn over hun pleeggezin. Bijna allemaal zeiden ze “Ja”. Hun tevredenheid bleek ook uit andere antwoorden. Hoe lang wil je in dit gezin blijven? “Heel lang”. Welke mensen zijn belangrijk voor je? Naar wie ga je wanneer je problemen hebt? Steeds noemden ze hun pleegouders als de mensen waar het voor hen om draait.

Alle uitkomsten en aanbevelingen krijg je in deze video uitgelegd:

De samenvatting van het onderzoek en het volledige onderzoeksrapport zijn hier te lezen. 

« Terug

Sluiten