Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Vergoedingen pleegzorg: nieuwe handreikingen voor meer duidelijkheid en eenduidigheid

Vergoedingen pleegzorg: nieuwe handreikingen voor meer duidelijkheid en eenduidigheid

coins-1544523.jpgwoensdag 17 juni 2020 12:58

Als pleegouder krijg je een algemene pleegvergoeding voor de zorg voor je pleegkind. Kosten die daardoor niet gedekt worden, kunnen vergoed worden via de regeling bijzondere kosten pleegzorg. Maar wat wanneer precies vergoed wordt en hoeveel er vergoed wordt, is niet voor ieder pleeggezin gelijk. Om daaraan een einde te maken, werken we met het ministerie van VWS, Jeugdzorg Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan nieuwe handreikingen die moeten zorgen voor duidelijkheid en eenduidigheid.

De handreikingen moeten duidelijker gaan maken wie waarvoor verantwoordelijk is en wie de kosten die je maakt als pleegouder vergoedt. Verder moet er duidelijker in beschreven staan welke kosten vergoed worden door de pleegvergoeding en welke uit de regeling bijzondere kosten. Dit geeft meer duidelijkheid en voorkomt dat je als pleegouder voor verrassingen komt te staan of veel moeite moet doen om gemaakte kosten vergoed te krijgen. De handreiking pleegvergoeding die er nu is, geeft niet altijd genoeg duidelijkheid. 

De vergoedingen die je als pleegouder ontvangt voor pleegzorg zijn al langer onderwerp van gesprek. In het kader van het Actieplan Pleegzorg is daarnaar onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat de algemene pleegvergoeding in de meeste gevallen toereikend is. We horen van pleegouders dat dat  bij de bijzondere kosten niet het geval is: vaak worden allerlei kosten die je maakt hierdoor niet gedekt en niet iedere pleegzorgorganisatie hanteert hierbij dezelfde richtlijnen. In mei 2019 diende Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks hierover een motie in. Minister De Jonge deed vervolgens de toezegging om te kijken hoe richtlijnen verduidelijkt konden worden. De nieuwe handreikingen komen voort uit de gesprekken hierover.

Denk met ons mee

We horen graag van jou hoe jij denkt over de vergoedingen van kosten die je maakt als pleegouder. Heb je ideeën of suggesties, ervaar je knelpunten of heb je andere signalen over de vergoedingen voor pleegzorg? Laat het ons weten, zodat we samen kunnen kijken hoe dit verbeterd kan worden. Hiervoor kun je contact opnemen met Sanne via sdekkers@denvp.nl.

 

« Terug

Sluiten