Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Verkenning van Mockingbird Family Model in Nederland voor betere ondersteuning van pleeggezinnen

Verkenning van Mockingbird Family Model in Nederland voor betere ondersteuning van pleeggezinnen

_MG_7319.jpgvrijdag 05 juni 2020 09:00

Stichting Kinderpostzegels, Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ), Kennisbureau ter Meulen en de NVP verkennen of ondersteuning van pleeggezinnen met het Amerikaanse Mockingbird Family Model ook in Nederland kan helpen bij succesvolle pleegzorgplaatsingen. Daarbij worden pleegzorgorganisaties, pleeggezinnen en pleegjongeren, gezinshuizen, gemeenten en anderen betrokken. Ook worden de lessen die in andere landen geleerd zijn onderzocht. De resultaten worden in september 2020 gepresenteerd.

‘Wij helpen elkaar door moeilijke momenten heen. Daardoor kunnen we het werk blijven doen.
Conny, pleegouder in het Verenigd Koninkrijk, over het Mockingbird Family Model

Pleegouders verdienen waardering en ondersteuning

In Nederland wonen bijna 23.000 kinderen in een pleeggezin omdat ze (tijdelijk) niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. De zorg voor deze kinderen is niet altijd makkelijk en is ingrijpend voor alle leden van het gezin. Pleegkinderen zijn vaak getraumatiseerd en door hun gedragsproblemen kan de druk zo hoog oplopen, dat pleegouders stoppen met pleegzorg. Veel pleegkinderen krijgen daardoor te maken met overplaatsingen.

Mockingbird Family Model: sterke pleeggezinnen door onderlinge steun

In meerdere landen worden pleeggezinnen succesvol ondersteund met het Mockingbird Family Model. Het model werkt vanuit de gedachte ‘it takes a village to raise a child’. Zes tot tien pleeggezinnen worden gekoppeld aan een zogenaamd hub home: een (voormalig) pleeggezin dat getraind en betaald wordt om andere gezinnen bij te staan met een luisterend oor en advies. Het hub home organiseert maandelijkse familiedagen, themabijeenkomsten, trainingen en de pleegkinderen kunnen er gepland en ongepland logeren. Recente Engelse onderzoekscijfers laten zien dat 1 van de 5 pleegouders zou zijn gestopt met pleegzorg als zij niet onderdeel zouden uitmaken van het Mockingbird Family-programma.

Website-version-Mockingbird-Programme-Diagram-675x600.png

Voortijdig afbreken pleegzorgplaatsing voorkomen

In 2018 werd 28% van de pleegzorgplaatsingen voortijdig afgebroken. 14% van de pleegouders stopte helemaal met pleegzorg, terwijl in Nederland al een structureel tekort aan pleeggezinnen is. Uit onderzoek blijkt dat een gebrek aan ondersteuning een belangrijke rol speelt bij het besluit van pleegouders om te stoppen met pleegzorg. Zij hebben behoefte aan praktische steun, scholing, contact met andere pleegouders en willen af en toe even kunnen bijtanken.

Meer informatie

Meer over het Mockingbird Family Model lees je in het magazine over de studiereis naar Engeland die we vorig jaar met 23 beleidsmakers, pleegzorgprofessionals, wetenschappers en pleegjongeren maakten. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Jorien via jkruijswijkjansen@denvp.nl

Untitled design (3).png

« Terug

Sluiten