Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Online ontmoetingen: “Toegevoegde waarde om in deze tijd andere pleegouders te ontmoeten”

Online ontmoetingen: “Toegevoegde waarde om in deze tijd andere pleegouders te ontmoeten”

Online ontmoetingen voor pleegouders.pngwoensdag 08 april 2020 14:05

Door de coronamaatregelen gaan ontmoetingen tussen pleegouders de komende tijd niet door. Daarom organiseren we sinds vorige week online ontmoetingen voor pleegouders. Miriam en Peter waren bij de eerste online ontmoeting. Miriam: “Een leuke bijeenkomst en een superleuk initiatief. Het is zeker een toegevoegde waarde om ook in deze tijd andere pleegouders te ontmoeten.”

Miriam: “Als je elkaar online ontmoet, moet je eerst even aftasten wie iedereen is. Je kent elkaar niet, maar toch is er vertrouwen en openheid en herkenning, een klik. Aan een half woord heb je genoeg. Het is heel waardevol dat die openheid er is.” Peter: “Zelf organiseer ik normaal gesproken het pleegoudernetwerk in Weert, daar komen we een keer per maand bij elkaar. Ik was nu heel benieuwd hoe het zou gaan online.”

Hoe gaat het in andere pleeggezinnen?
Miriam: “Het virus raakt iedereen en alles ligt stil, niet alleen voor pleeggezinnen. Maar hoe ga je om met de situatie als pleeggezin en hoe ga je alles vormgeven? Daar is in de ontmoeting over gesproken. Het is een andere vorm van interactie, maar ook online kun je elkaar in de ogen kijken. Elkaar live ontmoeten is het leukste en het beste, maar dit is een goed alternatief.” Peter: “Ik vond dat de juiste onderwerpen werden besproken: hoe staat het er nu voor in pleegzorgland? Je bent in deze tijd wat meer op jezelf, samen met de mensen in huis. Van de rest van de pleegouders hoor je weinig. Zo blijft iedereen beter op de hoogte.”

Een ander onderwerp dat in de ontmoeting besproken werd, is bijplaatsingen. Miriam: “Normaal sta ik daarvoor open, in principe is een pleegkind welkom. Maar nu zat ik er een beetje mee. Je gaat er door corona op een andere manier over nadenken en er voorwaarden aan stellen. Je houdt rekening met je eigen gezondheid en gaat een risicotaxatie maken. Waar trek je de grens en is dat niet egoïstisch? Pleegouders begrijpen dat beter dan niet-pleegouders: voor pleegouders is het een veel groter dilemma. Het is prettig om hierover met andere pleegouders te praten en van hen de bevestiging te krijgen dat je er goed aan doet om grenzen te stellen: je moet eerst voor jezelf zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen.”

Iedereen aan bod
In iedere online ontmoeting is er een gespreksleider die het gesprek in goede banen leidt. Miriam: “De gespreksleider deed het heel goed, ze zorgde dat iedereen aan bod kwam, dat alle onderwerpen zijn besproken en dat alles in goede banen geleid werd. Pleegouders kunnen zich met elkaar ook wel redden, maar het is wel prettig als iemand de leiding heeft. Ook voor mensen die niet bekend zijn met deze manier van contact.” Peter: “Het is fijn dat er een gespreksleider is bij een online ontmoeting, dat voorkomt dat iedereen door elkaar gaat praten.”

Meer online ontmoetingen gepland
Peter: “Ik wil als de gelegenheid zich voordoet zeker nog ene keer meedoen. Het was voor herhaling vatbaar!”

Ook in de komende weken organiseren we online ontmoetingen voor pleegouders. Wil je erbij zijn? Meld je aan voor een (of meerdere) van de bijeenkomsten:

Donderdag 9 april 2020: Online ontmoeting voor pleegouders, 20.00 tot 21.00 uur 

Zaterdag 11 april 2020: Online ontmoeting voor pleegouders, 16.00 tot 17.00 uur 

Dinsdag 14 april 2020: Online ontmoeting voor pleegouders, 20.00 tot 21.00 uur 

Woensdag 15 april 2020: Online ontmoeting voor pleegouders, 20.00 tot 21.00 uur 

Donderdag 16 april 2020:Online ontmoeting voor pleegouders, 20.00 tot 21.00 uur 

Op www.denvp.nl/corona verzamelen we informatie, nieuws, tips en verhalen over pleegzorg en corona, zodat je op de hoogte blijft over relevante ontwikkelingen. Ook vind je er tips en ervaringen van andere pleegouders, zodat je ook in deze ingewikkelde tijd je pleegkind het beste kunt bieden.

« Terug

Sluiten