Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Zorgen over situatie in pleeggezinnen door coronamaatregelen

Zorgen over situatie in pleeggezinnen door coronamaatregelen

Untitled design (11).pngzaterdag 04 april 2020 15:42

In veel pleeggezinnen lopen de spanningen op als gevolg van de coronamaatregelen: een kwart van de pleeggezinnen beoordeelt de huidige situatie in het gezin met een vijf of lager. Spanningen lopen op omdat structuur is weggevallen door de sluiting van scholen en kinderopvang en omdat aanvullende zorg tijdelijk is stopgezet of anders is ingericht. Dat blijkt uit een enquête die afgelopen week door meer dan vierhonderd pleegouders werd ingevuld. Vanavond besteedt consumentenprogramma Kassa aandacht aan de uitkomsten van de enquête en andere problemen in de jeugdzorg.

"Zowel pleegouders als pleegkinderen staan onder grote druk", vertelt NVP-directeur Peter van der Loo aan Kassa. "Dat komt vooral door het wegvallen van de structuur en de veiligheid die school normaal biedt. We maken ons daar zorgen over. In het ergste geval kan de relatie met de pleegouders zo beschadigd raken dat kinderen overgeplaatst moeten worden."

Onduidelijkheid over de omgangsregeling
Een extra probleem voor pleeggezinnen is de onduidelijkheid die is ontstaan over de omgangsregeling. Veel pleegkinderen mogen of kunnen momenteel hun familie niet bezoeken omdat dit risico’s met zich meebrengt om corona te krijgen of te verspreiden. Daarnaast is de gebruikelijke ondersteuning, zoals gezins- of individuele therapie en dag- en logeeropvang deels komen te vervallen.

Verergerde gedragsproblemen
Dit komt de sfeer in pleeggezinnen niet ten goede, met als gevolg dat veel pleegkinderen verergerde gedragsproblemen vertonen. De NVP pleit daarom voor extra hulp vanuit gemeenten, bijvoorbeeld op school. "Het is dringend nodig dat scholen ook deze kinderen opvang aanbieden, zodat pleegouders ontlast worden en de relatie met het pleegkind niet op het spel komt te staan. Helaas gebeurt dat nog niet in alle gemeenten, horen wij van pleegouders. We zien dat veel pleegzorgorganisaties en hulpverleners hun uiterste best doen, maar op sommige plaatsen is meer hulp en ondersteuning voor pleeggezinnen nodig.”

Waar loop jij tegenaan?
Meer dan vierhonderd pleegouders vulden in de afgelopen dagen de enquête, die we samen met de SBPN en LOPOR maakten, in. Je kunt de enquête nog invullen om ons te laten weten waar jij als pleegouder tegenaan loopt door de coronamaatregelen. De definitieve uitkomsten vind je komende week op onze website.

Enquête corona

Toename spoeduithuisplaatsingen en behoefte aan crisisplaatsen
Pleegzorg staat ook onder druk door de toename van het aantal spoeduithuisplaatsingen en de groeiende behoefte aan crisisplaatsen. Pleegzorgorganisaties vragen pleegouders of zij tijdelijk extra kinderen willen opvangen, blijkt uit een rondgang van Kassa. Zaterdagavond besteedde Kassa aandacht aan de problemen in de jeugd- en pleegzorg. Je kunt het item hier terugkijken. 

« Terug

Sluiten