Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Vijf films over gouden regels over de samenwerking tussen ouders en pleegouders

Vijf films over gouden regels over de samenwerking tussen ouders en pleegouders

vijf gouden regels.pngwoensdag 26 februari 2020 11:00

Hoe kun je als ouders en pleegouders een goede samenwerkingsrelatie opbouwen en wat heb je daarvoor nodig? In vijf korte films over de ‘Gouden regels in de samenwerking tussen ouders en pleegouders’ delen vier ouder- en pleegouderkoppels hun verhalen en ervaringen over samenwerken. De films zijn nu beschikbaar voor ouders, pleegouders, professionals en studenten.

De geïnterviewde ouders en pleegouders vertellen wat hen heeft geholpen om de soms ingewikkelde samenwerking te verbeteren. In iedere korte film vormt een ‘gouden regel’ de kern. De films, die tien tot twaalf minuten duren, beginnen met een animatie waarin het thema van de video wordt geïntroduceerd. Daarna vertellen ouders Joop en Wendy, Sylvia, Agnita en Kaila en pleegouders Boudewijn en Aline, Marieke, Heidi en Judit over hun ervaringen die hebben geleid tot een groter vertrouwen in elkaar en een positief effect op de ontwikkeling van de kinderen. De kwetsbaarheid en het leren praten over de dingen die moeilijk zijn, helpt daarbij.

Het doel van de films is om in gesprek te gaan, waardoor je elkaar als ouders en pleegouders beter begrijpt en samen oplossingen en ideeën kunt bedenken die de samenwerking versterken. Je kunt de films zelf bekijken of met bijvoorbeeld je pleegzorgbegeleider, met de ouders van je pleegkind, op een bijeenkomst met andere pleegouders of op een thema-avond van de pleegzorgorganisatie.

Bij de films hoort een handreiking die helpt om de films te gebruiken bij activiteiten voor pleegouders, ouders, pleegzorgprofessionals en studenten. In de handreiking vind je een toelichting op de films, gespreksvormen en -vragen om in gesprek te gaan en een aantal thema’s uit de video die gekoppeld kunnen worden aan je eigen situatie.

Deze films zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen de Christelijke Hogeschool Ede, entrea lindenhout, Stichting Samen voor het kind en Jeugdbescherming Gelderland. Ze zijn mede mogelijk gemaakt door programma Versterken van de kracht van pleegouders.

De ‘Gouden regels in de samenwerking tussen ouders en pleegouders’ zijn werkzame elementen die naar voren kwamen uit het onderzoek van de Christelijke Hogeschool Ede, dat werd uitgevoerd in 2019. Het onderzoeksrapport kun je hier downloaden.

Lijkt het je leuk om de films samen met andere pleegouders of met ouders te bekijken en bespreken? De films zijn voor iedereen beschikbaar, dus gebruik ze gerust op een thema-avond met jouw pleegoudernetwerk of stel voor aan je pleegzorgbegeleider of pleegzorgorganisatie om de films samen of op een bijeenkomst te bekijken!

« Terug

Sluiten