Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Gesprek over betrokkenheid pleeggezinnen bij toekomst pleegzorg in West-Brabant

Gesprek over betrokkenheid pleeggezinnen bij toekomst pleegzorg in West-Brabant

pleegouderraad.pngdonderdag 06 februari 2020 14:00

Het einde van pleegzorgorganisatie Juzt zorgt voor onduidelijkheid en onzekerheid bij pleeggezinnen en pleegkinderen in West-Brabant. Samen met de pleegouderraad van Juzt trokken we daarom aan de bel bij de betrokken gemeenten. Gisteren gingen we, samen met de pleegouderraad, in gesprek met Juzt en met wethouders van de betrokken gemeenten uit één van de twee jeugdhulpregio’s in West-Brabant. Dat gesprek ging over de betrokkenheid van pleeggezinnen bij de ontwikkelingen en over de toekomst van pleegzorg in de regio.

Bij het faillissement van een jeugdhulporganisatie is het risico dat het stil is rondom pleegzorg. Want pleegouders gaan in bijna alle gevallen wel door met pleegzorg: ze zullen een kind niet op straat zetten, ook niet als een beschikking afloopt of als een organisatie failliet gaat. Daardoor lijkt het weleens alsof pleegzorg weinig urgentie heeft bij het faillissement van de jeugdhulpaanbieder. Onterecht, want pleegzorg speelt een grote rol in de jeugdzorg. En het is geen kant en klare oplossing voor zorg voor een pleegkind: voor goede pleegzorg is meer nodig dan alleen het pleeggezin.

In het gesprek kwam naar voren dat voor de toekomst van pleegzorg in de regio’s in West-Brabant de focus niet alleen moet liggen op continuïteit, maar vooral ook op innovatie en verbeteringen. Er moet een goede verbinding zijn met andere hulpvormen en ondersteuning. Ook moet er laagdrempelige toegang zijn tot aanvullende hulp voor een pleegkind. Zo kunnen pleeggezinnen begeleiding op maat krijgen. Daarnaast moeten financiële hobbels weggenomen worden. Dat gaat bijvoorbeeld over duidelijke en goede afspraken over de vergoeding van bijzondere kosten.

De pleegouderraad heeft veel concrete ideeën over vernieuwing en verbetering en zal betrokken worden bij de plannen voor de toekomst en verbetering van pleegzorg. Daarnaast werd in het gesprek aangegeven dat ook gemeenten een visie moeten ontwikkelen over de positie van pleeggezinnen. Ook daarover denken pleegouderraad en de NVP graag mee.

De wethouders stelden het gesprek zeer op prijs en zegden toe met pleegouders in gesprek te gaan en te blijven over innovatie en verbetering van pleegzorg in de regio.

Lees hier de brief die we, samen met de pleegouderraad van Juzt, verstuurden aan de gemeenten in West-Brabant.

« Terug

Sluiten