Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Terugblik: dit was de Week van de Pleegzorg

Terugblik: dit was de Week van de Pleegzorg

openjewereld filmpje 1.PNGdonderdag 07 november 2019 10:13

De Week van de Pleegzorg zit er helaas alweer op. De afgelopen week waren er overal in het land activiteiten voor pleeggezinnen, bijeenkomsten van pleegoudernetwerken en was er op veel plaatsen aandacht voor pleegzorg. We blikken graag met je terug op een schitterende week!

Bedankkaart
Ieder pleeggezin kreeg vorige week een bedankkaart thuisgestuurd van Stichting Kinderpostzegels, Pleegzorg Nederland en de NVP,  want pleegouders zijn onmisbaar om kinderen die niet meer thuis kunnen wonen een fijn en veilig thuis te bieden. Heb je via de logoloop-app ook het filmpje bekeken dat bij de kaart hoort? Je kunt het filmpje ook hier bekijken. En bij deze nogmaals: pleegouders van Nederland, bedankt voor je liefdevolle inzet!

In de media was veel te lezen en te zien over pleegzorg: in NRC stond een verhaal over het tekort aan pleeggezinnen, in Trouw vertelden pleegouders Ellen en Moon over de mooie dingen die pleegzorg je brengt, bij Beau vertelde pleegmoeder Nel van 74 over het pleegouderschap en Omroep West zond de documentaire Hijltje uit. 

Activiteiten voor pleeggezinnen
Naast de media-aandacht waren er overal in het land activiteiten voor pleegouders en pleeggezinnen. We konden helaas niet overal bij zijn, maar hieronder vind je een overzicht van een deel van de activiteiten waarbij wij aanwezig waren. 

Start nieuwe wervingscampagne: Open je wereld.nu

Radio-dj Gijs Staverman, zelf ook pleegouder, gaf op woensdag het startsein voor een nieuwe wervingscampagne op station Utrecht Centraal. Er zijn jaarlijks ongeveer 3.500 nieuwe pleeggezinnen nodig. Dat aantal wordt al jaren niet gehaald: vorig jaar kwamen er 2.566 nieuwe pleeggezinnen bij. De instroom van nieuwe pleeggezinnen neemt af, terwijl het aantal pleegkinderen ongeveer gelijk blijft. Daardoor is het niet altijd mogelijk om het gezin te vinden dat de beste match heeft met een pleegkind. De nieuwe campagne, Open je wereld, moet zorgen voor meer pleeggezinnen, zodat er voor ieder pleegkind een goede match is en ieder kind zo thuis mogelijk kan opgroeien. lees verder

Interactieve lunch pleegoudernetwerk Weert

Op vrijdag organiseerde het pleegoudernetwerk Weert een lunch voor pleegouders, samen met pleegzorgorganisatie Rubicon. Tijdens de lunch waren er verschillende sprekers, waaronder pleegzorgmanagers en -professionals, wethouders en pleegjongeren. Wij interviewden tijdens de dag verschillende pleegouders voor een filmproject. Daarover lees je onderaan deze nieuwsbrief meer!

Boekpresentatie 'Dit huis is een thuis'

Dit huis is een thuis is een boek over opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin. Het boek, waarin zeventien jongeren geïnterviewd en geportretteerd worden die opgroeien in zo'n gezin, werd vrijdag gepresenteerd. Het boek is geschreven door Femmie Juffer, Lindy Popma en Monique Steenstra, die eerder het boek 18x18 schreven.

Tussen alle drukte door lazen wij het boek in één ruk uit afgelopen weekend. De jongeren vertellen in het boek open en oprecht hoe zij het opgroeien in twee culturen ervaren. De fotografie van Lilian van Rooij geeft een prachtig inkijkje in de huiskamers van de gezinnen. Het boek is wat ons betreft een aanrader voor ieder pleeggezin, multicultureel of niet. Een uitgebreid verslag van het boek volgt zo snel mogelijk! Kun je niet wachten en ben je nu al benieuwd naar het bountygevoel van de jongeren of hoe het is om op te groeien als enige blakaman in een klein dorp? Je kunt het boek bestellen via uitgever Lecturis - Dato

Pleegzorgdag in Gaia Zoo Kerkrade

Pleegzorgorganisaties Xonar, William Schrikker en Scoor organiseerden zaterdag een pleegzorgdag voor alle pleeggezinnen uit Zuid-Limburg in dierenpark Gaia Zoo. Meer dan 1.300 pleegouders en (pleeg)kinderen kwamen naar de dierentuin! De pleeggezinnen konden in de dierentuin niet alleen dieren uit alle windstreken zien, maar ook verschillende workshops volgen en mooie prijzen winnen in de loterij. Tientallen pleeggezinnen raadden bij onze stand naar het aantal kruidnoten in onze kruidnotenpot en we maakten kennis met veel pleegouders die even de tijd namen om hun mooie, inspirerende en indrukwekkende verhalen te delen. Ook maakten we opnames voor ons filmproject. Nieuwsgierig naar het project? Onderaan dit bericht lees je meer!

Directeur Peter in talkshow FRITS!

Afgelopen zaterdag was onze directeur Peter te gast bij FRITS!, de talkshow bij Omroep West. Peter sprak met presentator Frits Huffnagel over het pleegouderschap, het belang van ondersteuning en van voldoende pleegouders en waarom de positie van pleegouders wel wat steviger mag. lees verder

Hoog bezoek op Pleeggrootouderdag SBPN

De jaarlijkse pleeggrootouder-en-kleinkind-dag van Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland kreeg dit jaar hoog bezoek: prinses Beatrix woonde een lezing bij, sprak met pleeggrootouders en kleinkinderen en bezocht de workshops voor kinderen. Er waren tijdens de dag lezingen en workshops voor de grootouders. Daarnaast was er gelegenheid om kennis te maken met verschillende organisaties en initiatieven, zoals Pleegwijzer, Je mag er zijn en de NVP. Voor de kleinkinderen was er een apart programma met dans-, muziek-, schmink- en knutselworkshops. De dag werd afgesloten met een spetterende voorstelling van de kinderen die de dans- en muziekworkshops volgden.

Aandacht voor pleeggezinnen, het hele jaar door!

In de Week van de Pleegzorg was er volop aandacht voor pleeggezinnen. Maar wij vinden het belangrijk dat er het hele jaar door aandacht is voor pleeggezinnen. Daarom startten we een filmproject: we interviewden pleeggezinnen om te laten zien wat pleegzorg zo bijzonder maakt. Ieder pleeggezin heeft zijn eigen unieke verhaal dat laat zien hoe mooi, veelzijdig en bijzonder pleegzorg is. En hoe ingewikkeld of zwaar het op sommige momenten kan zijn. Al die verhalen zijn het vertellen waard. Dat zullen we in het komende jaar doen door de filmpjes met pleegzorgverhalen te delen. Zo blijven we aandacht vragen voor pleeggezinnen: niet alleen tijdens de Week van de Pleegzorg, maar het hele jaar door!

De eerste filmpjes volgen zo snel mogelijk. Houd onze nieuwsbrief en social media in de gaten!

« Terug

Sluiten