Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Staking medewerkers jeugdzorg om werkdruk te verlagen

Staking medewerkers jeugdzorg om werkdruk te verlagen

Foto staking FNV.jpgmaandag 02 september 2019 16:49

Vandaag staken duizenden medewerkers in de jeugdzorg. Ze demonstreren in Den Haag om aandacht te vragen voor de problemen die er zijn in de jeugdzorg. Ook eisen ze een verlaging van de werkdruk, zodat ze betere zorg kunnen bieden aan kinderen.

De jeugdzorg heeft een tekort aan personeel en het personeelsverloop is groot. Ook is het ziekteverzuim een stuk hoger dan in andere sectoren als gevolg van een hoge werkdruk. Werknemers geven aan dat ze geen tijd en ruimte hebben om echt goede zorg te bieden aan kinderen en gezinnen. Er is in de afgelopen jaren bezuinigd op jeugdzorg, terwijl de vraag toenam en er steeds meer kinderen hulp kregen. Dat zorgde voor een stijging van de werkdruk en een toename van wachtlijsten. Daarom eisen vakbonden FNV en CNV 750 miljoen euro om financiële tekorten in de jeugdzorgsector aan te pakken. Daarnaast willen ze 200 miljoen om de arbeidsvoorwaarden voor jeugdzorgwerkers te verbeteren en de werkdruk te verlagen.

Pleegzorg
Ook in de pleegzorg zijn de problemen merkbaar waarvoor vandaag aandacht wordt gevraagd bij de staking. Pleeggezinnen krijgen bijvoorbeeld vaak te maken met wisselende hulpverleners en voogden. Nieuwe hulpverleners moeten zich dossiers eigen maken en een band opbouwen met het pleegkind en de rest van het gezin, wat ten koste gaat van continuïteit en zorg voor het kind. Ook worden de wachtlijsten voor aanvullende hulp voor pleegkinderen steeds langer, waardoor gezinnen langer moeten wachten op hulp.

Het is dus belangrijk dat er snel een oplossing komt voor de problemen in de jeugdzorg, zodat ieder kind snel de zorg krijgt die het nodig heeft en pleeggezinnen de hulp en ondersteuning die zij nodig hebben om die zorg te kunnen bieden.

Foto: FNV.nl

« Terug

Sluiten