Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegouders denken mee over Kennisagenda Pleegzorg

Pleegouders denken mee over Kennisagenda Pleegzorg

dreamstime_s_29280689.jpgmaandag 17 juni 2019 14:00

Vorige week dinsdag, 11 juni, dachten zes pleegouders met ons mee over onderzoeksvragen die we verzamelen in een Kennisagenda Pleegzorg. Deze kennisagenda vormt de basis voor nieuw onderzoek over pleegzorg. In de bijeenkomst stond de vraag ‘wat zou jij onderzoekers adviseren om te onderzoeken met betrekking tot pleegzorg?’ centraal. Dat leverde meer dan veertig onderzoeksvragen op over allerlei verschillende pleegzorgonderwerpen.

De pleegouders die meedachten – van wie het merendeel een wetenschappelijke opleiding of baan als onderzoeker heeft – kwamen al snel met veel ideeën voor nieuwe onderzoeken. Hoewel het niet eenvoudig bleek om duidelijke en concrete onderzoeksvragen te formuleren, waren aan het einde van de bijeenkomst meer dan veertig uiteenlopende onderzoeksvragen geformuleerd.

Veel vragen gaan over theoretische aspecten van pleegzorg, over preventie en over verbeteringen. Een aantal voorbeelden van de vragen die bedacht werden in de bijeenkomst: in hoeverre hangen schoolprestaties samen met pleegkind-zijn? Wat is de invloed van omgangsregelingen op het welbevinden van pleegkinderen? Leiden meer financiële middelen voor pleegouders tot minder stress en onrust in het pleeggezin? Hoe kunnen pleekinderen het beste begeleid worden als ze weer bij hun eigen ouders gaan wonen?

Kennisagenda Pleegzorg
De onderzoeksvragen die zijn verzameld in de bijeenkomst komen in een Kennisagenda Pleegzorg die we opstellen samen met het Nederlands Jeugdinstituut. Samen met wetenschappers en onderzoekers van hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstituten bepalen we vervolgens welke vraagstukken prioriteit hebben en wat de mogelijkheden zijn om de vraagstukken te onderzoeken.

Een leuk idee dat werd geopperd door een van de pleegouders is ‘speeddaten’ tussen wetenschappers en pleegouders, zodat ze samen verder in kunnen gaan op de achtergrond van de onderzoeksvragen. Pleegouders zullen in ieder geval betrokken worden om verder mee te denken over de kennisagenda en de onderzoeken die daarop volgen. Wil je ook meedenken of heb je ideeën voor de kennisagenda? Neem dan contact op met Claudia via cwerner@denvp.nl.

« Terug

Sluiten