Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Onderzoek NVP en NJi om uitval van pleegouders te voorkomen

Onderzoek NVP en NJi om uitval van pleegouders te voorkomen

donderdag 31 januari 2019 15:58

Om een goed beeld te krijgen van de oorzaken waarom pleegouders stoppen met het pleegouderschap, ontvangen pleegouders die in 2017 en 2018 gestopt zijn in februari een vragenlijst. Met de vragenlijst wordt onderzocht welke overwegingen en omstandigheden meespeelden en wat er eventueel gedaan had kunnen worden om hen te behouden als pleegouder. Dit onderzoek is een onderdeel van het Actieonderzoek continuïteit pleegzorg.

Er is op dit moment nog onvoldoende zicht op de redenen die pleegouders hebben om te stoppen met het pleegouderschap. Daardoor is niet duidelijk hoeveel pleegouders ongepland gestopt zijn door negatieve ervaringen of externe omstandigheden en wat er eventueel gedaan kan worden om dit te voorkomen. Dit onderzoek moet hierover meer duidelijkheid geven.

Onderdeel van het onderzoek is ook om focusgroepsgesprekken te houden met voormalig pleegouders. Met de uitkomsten kan de pleegzorgsector aan de slag om de uitval van pleegouders terug te dringen.

Actieonderzoek continuïteit pleegzorg
In het Actieonderzoek continuïteit pleegzorg werken het NJi, Jeugdzorg Nederland en de NVP samen met pleegzorgorganisaties om breakdown te voorkomen en de uitval van pleegouders terug te dringen. Dit moet ervoor zorgen dat pleegkinderen minder vaak te maken krijgen met overplaatsingen. Meer informatie over het onderzoek vind je hier.

« Terug

Sluiten