Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

EenVandaag: ‘Pleegouders haken af om slecht contact met instellingen’

EenVandaag: ‘Pleegouders haken af om slecht contact met instellingen’

maandag 12 november 2018 11:22

Op zaterdag 10 november waren in EenVandaag pleegouders Daniëlle en Erik Janssen te zien, die stopten als pleegouders als gevolg van slecht contact en gebrekkige communicatie met de betrokken organisaties. Hun pleegdochter werd overgeplaatst, maar uitleg over het waarom bleef uit. Daniëlle: “Betrek ons bij keuzes en neem ons serieus. Je bent slechts een vrijwilliger, terwijl je dag in, dag uit voor een pleegkind zorgt.”

Pleegouders Daniëlle en Erik Janssen zorgden drie en een half jaar voor pleegdochter Francis (9). Nadat de pleegzorgorganisatie de samenwerking beëindigde, besloot de voogd tot een overplaatsing. Francis is in de herfstvakantie verhuisd, maar het gezin heeft nog geen antwoord op de vraag waarom. Ze kregen alleen een brief waarin staat dat de samenwerking wordt beëindigd.

"Het is toch bizar dat iemand die twee keer per jaar bij ons pleegkind komt een grotere stem heeft dan wij, die haar dag in dag uit verzorgen", zegt Daniëlle in het item. "Ik begrijp dat een voogd een besluit moet nemen, maar communiceer dan met ons. Betrek ons erbij. De verschillende jeugdzorginstellingen die je bij een pleegkind krijgt, nemen je niet serieus. Je bent slechts een vrijwilliger, terwijl je haar continu ziet." Daniëlle en Erik voelen zich buitenspel gezet en zijn inmiddels gestopt als pleegouders.

"Dit pleeggezin laat goed zien wat bij meerdere pleeggezinnen speelt", zegt NVP-directeur Peter van der Loo in het item. "Bij een pleegkind krijgen pleegouders vaak een heel pakket extra mensen die allemaal invloed op het kind hebben." De communicatie tussen pleegouders en pleegzorginstellingen gaat vaker mis: "Veel pleegouders hebben het gevoel zelf te moeten dealen met een situatie die niet loopt, terwijl ze hebben aangegeven hulp te willen.”

In het EenVandaag-item geeft Jeugdzorg Nederland aan de klachten te herkennen: de samenwerking tussen ouders en de instellingen gaat niet goed en hulpverleners komen en gaan bij een pleegkind. "Daardoor moet je als kind steeds een nieuwe band opbouwen met een nieuwe hulpverlener. Dat komt de communicatie niet ten goede", zegt Astrid Rotering, bestuurslid bij Jeugdzorg Nederland. Extra begeleiding kost extra geld, maar er is de afgelopen jaren flink bezuinigd op de jeugdzorg. "We gaan vooruit, maar we zijn wel minder ver gekomen dan we ons hadden voorgenomen."

De NVP hoort vaak dat pleegouders zich niet gehoord en niet serieus genomen voelen in de samenwerking met professionals. De positie van pleegouders is nog vaak ongelijkwaardig en kwetsbaar, schreven we eind oktober al in een opinieartikel in Trouw. Samenwerkingsproblemen tussen pleegouders en instanties komen nog vaak voor, blijkt ook nu uit het voorbeeld van Daniëlle en Erik in EenVandaag. Om de samenwerking te verbeteren, organiseert de NVP op verschillende plekken in Nederland gesprekken tussen pleegouders, jeugdbeschermers en pleegzorgbegeleiders.

Het afhaken van pleegouders als gevolg van slecht contact met betrokken organisaties is zorgwekkend. Pleegouders zijn hard nodig om kinderen die niet meer bij hun eigen ouders kunnen wonen een thuis te bieden. Daarom is het essentieel dat pleegouders serieus genomen worden als partner in de zorg voor een kind en voldoende ondersteund worden. Zo kunnen alle partijen samen de beste zorg bieden voor een pleegkind.

Het item van EenVandaag kun je hieronder bekijken:

« Terug

Sluiten