Ons telefoonnummer: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegzorgorganisaties gezocht voor Actieonderzoek continuïteit pleegzorg

Pleegzorgorganisaties gezocht voor Actieonderzoek continuïteit pleegzorg

woensdag 10 oktober 2018 15:13

In december 2018 start de NVP samen met het Nederlands Jeugdinstituut en Jeugdzorg Nederland met het Actieonderzoek continuïteit pleegzorg. Dit project heeft als doel het aantal breakdowns omlaag te brengen en uitval van pleegouders te voorkomen. We zoeken tien pleegzorgorganisaties die mee willen doen aan dit onderzoek. Doet jouw pleegzorgorganisatie ook mee?

Er zijn te veel pleegzorgplaatsingen die vroegtijdig worden beëindigd: er is dan sprake van een breakdown. Ook zijn er regelmatig pleegouders die stoppen, terwijl er al een tekort aan pleegouders is in Nederland. Hierdoor maken pleegkinderen en pleegjongeren veel wisselingen van pleeggezinnen mee, wat niet goed is voor hun ontwikkeling. Meer continuïteit van pleegzorgplaatsingen en het voorkomen van breakdowns is dan ook een van de grootste prioriteiten om de pleegzorg te verbeteren. Dit actieonderzoek moet het aantal breakdowns bij de deelnemende organisaties terugdringen met 25 procent in 2020 en met 40 procent in 2023. Ook moet het onderzoek uitval van pleegouders voorkomen. 

Breakdowns voorkomen, uitval terugdringen
We zoeken tien pleegzorgorganisaties die willen deelnemen aan het actieonderzoek. Deze organisaties stellen een plan op om breakdown en uitval terug te dringen. Iedere organisatie stelt een aandachtsfunctionaris aan, die samen met een actieteam het plan uit gaat voeren. De organisaties krijgen een financiële tegemoetkoming voor de aanstelling van de aandachtsfunctionaris en het actieteam gedurende het project. Het plan wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast waar nodig, zodat het aansluit bij de praktijk. Het NJi, Jeugdzorg Nederland en de NVP ondersteunen de organisaties bij het opstellen en uitvoeren van het plan.  

Het project gaat niet alleen zorgen voor een afname van breakdowns en uitval van pleegouders bij de deelnemende organisaties. De inzichten uit het onderzoek worden gedeeld met andere pleegzorgorganisaties, zodat ook het ook hen helpt om breakdowns te voorkomen en uitval van pleegouders terug te dringen. 

Aanmelden
Pleegzorgorganisaties die mee willen doen aan het actieonderzoek, kunnen zich tot 31 oktober aanmelden via het aanmeldformulier op de website van het NJi. Op die pagina is ook meer informatie te vinden over de voorwaarden om mee te doen. We starten in de eerste helft van december met een eerste bijeenkomst. Het project loopt tot en met september 2020.  

Meer informatie en aanmelden

Het Actieonderzoek continuïteit pleegzorg is een project van Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en het Nederlands Jeugdinstituut. Het wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

 

« Terug

Sluiten