Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Netwerkendag 2018: ontmoeting en inspiratie voor pleegouderbijeenkomsten

Netwerkendag 2018: ontmoeting en inspiratie voor pleegouderbijeenkomsten

foto2.jpgmaandag 08 oktober 2018 14:00

Op zaterdag 29 september organiseerden we de eerste landelijke pleegoudernetwerkendag. Meer dan vijftig pleegouders, pleegzorgprofessionals en medewerkers van gemeenten uit het hele land kwamen bij elkaar om dieper in te gaan op het thema ontmoetingen tussen pleegouders. Alle verhalen, ervaringen, bijdragen en ontmoetingen zorgden voor een geslaagde middag en veel nieuwe ideeën en inspiratie!

De netwerkendag in The Colour Kitchen in Utrecht werd afgetrapt met verhalen van pleegouders Mirjam Frijns uit Apeldoorn en Tineke Witte van Je Mag Er Zijn Noord-Holland, Sylvia Huisman en Anna Boon van pleegzorgorganisaties Vitrée en entrea lindenhout en Frieda Both van de gemeente Zaandam. Zij deelden hun ervaringen over het starten van netwerken en samenwerkingen met gemeenten en pleegzorgorganisaties. Ook gingen ze in op vragen uit de zaal over deze samenwerkingen, het starten van nieuwe netwerken en de rol van de pleegzorgorganisatie.

Workshops
In zes workshops werd verder ingegaan op allerlei onderwerpen die te maken hebben met pleegoudernetwerken. Jan Willem Roseboom begon in zijn workshop bij het allereerste begin van een netwerk: hoe ga je van start en hoe houd je het daarna interessant? In de workshop communicatie van pleegoudernetwerken gingen Sylvia Huisman en Tijs Hardenbol in op het bereiken van pleegouders en het onder de aandacht brengen van je netwerk. Daarbij bleek dat samenwerken met de pleegzorgorganisatie, de pleegouderraad en de gemeente van groot belang is voor het bereiken van pleegouders. Daarnaast zijn er natuurlijk andere kanalen die je kunt gebruiken voor communicatie, zoals lokale media, social media en je eigen netwerk. De gemeente en pleegzorgorganisatie kwamen ook ter sprake in de workshop over lokale belangenbehartiging, die gegeven werd door Jorien Kruijswijk Jansen. Als je als pleegoudernetwerk de stem van pleegouders wilt laten horen, vormen deze partijen een belangrijk aanspreekpunt. Andersom vorm je als netwerk van pleegouders ook een aanspreekpunt voor de wethouder en beleidsmakers: samen sta je sterker!

In een workshop over ‘Versterken van de kracht van pleegouders’ ging Maartje Gardeniers in op de rol van een pleegoudernetwerk bij het leren en jezelf ontwikkelen als pleegouder. Sluit je aan bij een pleegoudernetwerk voor de gezelligheid, of speelt nieuwe kennis opdoen ook een rol? Voor veel pleegouders spelen bijeenkomsten ook een belangrijke rol om bij te leren als pleegouder door de ervaringen van anderen of op speciale thema-avonden. Dit geldt nu nog vooral voor de bijeenkomsten van de netwerken, maar zal in de toekomst ook online kunnen op een platform dat ontwikkeld wordt binnen het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’. Marten Jan Kooistra en Tanja Roekevisch van het Platform Pleeggezinnen Achterhoek ging in op de groei van een pleegoudernetwerk: hoe groei je van koffiegroep tot een platform in de regio? Wat zijn de voordelen van een groter platform en helpt dit om meer te bereiken? In de laatste workshop werden de materialen die de NVP heeft gemaakt voor netwerken toegelicht door Jorien en was er de mogelijkheid om deze materialen uit te proberen.

Pitches
De workshops werden afgewisseld met pitches van pleegouders, die hun successen in de regio deelden. Zo vertelden pleegouders Hermanna en Ina van het Knooppunt Hardenberg over het succes van de ‘Beursvloer’, waar verschillende organisaties en bedrijven in gesprek gingen om te kijken wat ze voor elkaar konden betekenen. Dit leverde een geheel georganiseerde gezinsmiddag op voor de pleeggezinnen in de regio, zonder dat het hen iets kostte. Danie van den Boogaart vertelde over het netwerk in Zuid-Holland-Zuid. Zij organiseren regelmatig thema-avonden en zijn in korte tijd uitgegroeid tot een succesvol netwerk.

We kijken terug op een zeer geslaagde middag en we hopen dat iedereen die er was inspiratie en ideeën heeft opgedaan om mee aan de slag te gaan in zijn of haar eigen netwerk. Was je er niet bij, maar ben je wel benieuwd naar meer informatie over pleegoudernetwerken? Of kunnen we je helpen met het opstarten van een netwerk, bij het leggen van contacten, adviseren over verder groeien als netwerk of invulling geven aan een themabijeenkomst? Kijk voor meer informatie op deze pagina voor pleegoudernetwerken. Heb je vragen? Neem dan contact op met Jorien via jkruijswijkjansen@denvp.nl.

« Terug

Sluiten