Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Hulpverleningsplan pleegkind: kwaliteit voldoende, maar helpt niet altijd bij opvoeding pleegkind

Hulpverleningsplan pleegkind: kwaliteit voldoende, maar helpt niet altijd bij opvoeding pleegkind

voorpagina hvp.pngwoensdag 05 september 2018 09:00

Meer dan de helft van de pleegouders geeft de kwaliteit van het hulpverleningsplan een ruime voldoende. Maar een derde van de pleegouders heeft geen hulpverleningsplan voor zijn of haar pleegkind. Ook blijkt het hulpverleningsplan niet altijd helpend bij het opvoeden van een pleegkind omdat een plan van aanpak ontbreekt en afspraken niet worden nagekomen. Dat blijkt uit de meldactie 'Een plan voor ieder pleegkind', waarin 230 pleegouders tips en adviezen gaven om het werken met een hulpverleningsplan te verbeteren.

Niet voor ieder kind een plan
Het hulpverleningsplan is er om de afspraken en doelen voor een pleegkind duidelijk te krijgen. Er staat ook in wat er van de pleegouder(s) verwacht mag worden bij de opvoeding en verzorging van het pleegkind. Ook worden de verantwoordelijkheden van betrokkenen bij de pleegzorgplaatsing erin vastgelegd. Een op de drie pleegouders geeft aan dat ze geen hulpverleningsplan hebben. Daarvoor noemen ze verschillende redenen: de pleegzorgplaatsing is pas net gestart, waardoor er nog geen hulpverleningsplan is opgesteld of de pleegzorgbegeleider of jeugdbeschermer heeft er geen tijd voor door een te hoge caseload. Deze pleegouders zouden wel graag een hulpverleningsplan hebben.

Pleegouders kritisch over plannen
Van de pleegouders die een hulpverleningsplan hebben, is meer dan de helft (58%) tevreden over de kwaliteit van het plan. Maar er zijn ook punten van kritiek: 54% geeft aan dat het hulpverleningsplan niet helpend is bij de opvoeding van een pleegkind omdat afspraken over opvoedondersteuning ontbreken, afspraken niet worden nagekomen of een plan van aanpak om doelen te behalen ontbreekt. Een op de vijf deelnemende pleegouders zou graag meer inspraak willen hebben bij het opstellen van een hulpverleningsplan.

Wil je alle uitkomsten lezen van de meldactie 'Een plan voor ieder pleegkind?' We hebben een publicatie gemaakt met daarin ook de tips en adviezen van pleegouders die helpen om beter met het hulpverleningsplan te werken. Je kunt de publicatie hier downloaden:

Download 'Een plan voor ieder pleegkind?'

Meldactie
We vragen pleegouders regelmatig om hun mening over een bepaald onderwerp in een meldactie. Van de uitkomsten maken we een korte publicatie. De uitkomsten van de vorige meldacties kun je vinden op deze pagina.

« Terug

Sluiten