Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Oproep voor gemeenten: doe mee aan de pilot ‘Voor ieder kind een thuis!’

Oproep voor gemeenten: doe mee aan de pilot ‘Voor ieder kind een thuis!’

180807 Jeugdhulp in gezinsvormen_druk-85003_175pix.jpgwoensdag 15 augustus 2018 16:09

Dit najaar starten we in vijf gemeenten en jeugdhulpregio's met de pilots 'Voor ieder kind een thuis!' Deze pilots, die deel uitmaken van het programma 'Ruimte voor jeugdhulp in gezinsvormen', helpen gemeenten om gezinsvormen te stimuleren en te faciliteren, zodat gezinsvormen kunnen bijdragen aan goede jeugdhulp. Gemeenten en jeugdhulpregio's kunnen zich tot 24 september aanmelden voor de pilots.

Het is het beste voor een kind om op te groeien in een gezin, het liefst in het eigen gezin. Gezinsvormen kunnen ouders ondersteunen bij de zorg voor een kind: weekendpleeggezinnen, buurtgezinnen of steungezinnen kunnen de ouders ontlasten, zodat ze de zorg voor hun kind beter aankunnen. Als een kind desondanks niet meer thuis kan wonen, heeft het de voorkeur om een kind op te vangen in een pleeggezin of gezinshuis, zodat een kind toch 'zo thuis mogelijk' op kan groeien in een gezin. Deze gezinsvormen spelen dus een belangrijke rol in de jeugdhulp. 

Gemeenten moeten volgens de Jeugdwet gezinsvormen zoveel mogelijk inzetten voor jeugdhulp. Om gemeenten daarbij te helpen, starten dit najaar vijf pilots. Het doel van de pilots is om inzicht te krijgen in wat het vraagt van gemeenten om gezinsvormen te stimuleren en faciliteren en om samen met opvoeders en professionals kinderen 'zo thuis mogelijk' op te laten groeien. De geleerde lessen worden landelijk gedeeld, zodat ook andere gemeenten en jeugdhulpregio’s gezinsvormen beter kunnen inzetten voor jeugdhulp. Gemeenten en jeugdhulpregio's die willen deelnemen aan de pilot, kunnen zich tot en met maandag 24 september 2018 aanmelden via de site van het Nederlands Jeugdinstituut. Daar is ook meer informatie te vinden over de voorwaarden om deel te nemen aan de pilots. 

Aanmelden en meer informatie

Ruimte voor jeugdhulp in gezinsvormen
‘Ruimte voor jeugdhulp in gezinsvormen’ is een project van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Jeugdzorg Nederland, het Nederlands Jeugdinstituut en de NVP. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer informatie vind je op deze pagina. Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact op met Jorien via jkruijswijkjansen@denvp.nl.

« Terug

Sluiten