Ons telefoonnummer: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Mulock Houwer-lezing 2018 over pleegzorg

Mulock Houwer-lezing 2018 over pleegzorg

dinsdag 31 juli 2018 16:09

Op donderdag 15 november 2018 verzorgt Annet van Zon, bestuurder van jeugdzorgorganisatie Entrea Lindenhout, de achtste Mulock Houwer-lezing met als thema pleegzorg: gedeeld opvoederschap.

Pleegzorg kent een lange geschiedenis. In de zestiende eeuw werden wezen en vondelingen opgenomen in boerengezinnen, waar zij verzorging kregen in ruil voor hulp in het boerenbedrijf. In eerste instantie richtte de pleegzorg zich vooral op de verzorging van kinderen, maar in de negentiende eeuw kwam er ook meer aandacht voor de opvoeding. Pleegzorg ontwikkelde zich van liefdadigheid naar een steeds verder geprofessionaliseerde voorziening. Daarin is de vrijwilligheid van pleegouders altijd centraal blijven staan. In de lezing legt Van Zon verbanden tussen de geschiedenis en actualiteit van pleegzorg. Ze gaat in op kansen, dilemma’s en bedreigingen: de mogelijkheden die er zijn, maar ook de kwetsbaarheid en valkuilen, de rol van gemeenten en gedeeld opvoederschap. Ook thema’s als kwaliteitsontwikkeling en het versterken van de kracht van pleegouders komen aan bod.

De lezing is op 15 november van 15.30 tot 18.00 uur in het Kinderrechtenhuis aan de Hooglandse Kerkgracht 17 in Leiden. Deelname is gratis, maar er is slecht een beperkt aantal plaatsen. Meld je dus tijdig aan. Dat kan door een mailtje te sturen naar info@defenceforchildren.nl.

Mulock Houwer
De Mulock Houwer-lezing verwijst naar Daan Mulock Houwer (1903-1985). Hij speelde een grote rol in de geschiedenis van de kinderbescherming en zorg voor jeugd en had altijd veel aandacht voor het kind en zijn sociale omgeving. Lees meer over Mulock Houwer in deze publicatie van het Nederlands Jeugdinstituut: Rebel with a cause. De lezing is een initiatief van het NJi en Defence for Children in samenwerking met Pro Juventute, Hogeschool Leiden en de Canon Sociaal Werk. 

« Terug

Sluiten