Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Project Pleegmaatjes in september van start

Project Pleegmaatjes in september van start

oranjefonds.jpgmaandag 25 juni 2018 14:54

Iemand die meeleeft, meedenkt en meehelpt, speciaal voor ieder pleegkind dat daar behoefte aan heeft. Dat is het doel van het project Pleegmaatjes, waar de NVP in september mee start. In samenwerking met pleegzorgorganisaties Vitree en Entrea Lindenhout starten we met twee ontwikkelplaatsen om de methodiek in de praktijk verder te ontwikkelen, zodat Pleegmaatjes uiteindelijk landelijk ingezet kunnen worden.

Veel pleegkinderen hebben naast hun pleeggezin maar een beperkt sociaal netwerk. Een Pleegmaatje helpt om het sociale netwerk te vergroten en verder op te bouwen. Het is iemand die meeleeft, meedenkt en meehelpt. Dat kan zijn door een bezoekje na schooltijd of hulp bij huiswerk. Of iemand die meegaat naar oma of naar een gesprek met de jeugdbeschermer en met wie een kind kan praten over wat goed gaat in het pleeggezin, of wat juist niet. Een Pleegmaatje is er speciaal voor een pleegkind, maar kan ook de druk voor pleegouders verlichten. Dat is soms hard nodig om te zorgen dat zij het volhouden, zodat de plaatsing niet voortijdig afgebroken hoeft te worden.

Het project start in september en loopt tot 2021. We beginnen met twee ontwikkelplaatsen, in samenwerking met pleegzorgorganisaties Vitree en Entrea Lindenhout. Daar gaan we de methodiek in de praktijk verder ontwikkelen en kijken hoe de methodiek uiteindelijk landelijk ingezet kan worden. In het derde jaar zetten we hierin ook de eerste stap door de methodiek in drie nieuwe plaatsen te introduceren. In het project brengen we in ieder geval 110 pleegkinderen in verbinding met een Pleegmaatje. Daarna hopen we dat de methodiek overal ingezet kan worden, zodat ieder pleegkind hulp en ondersteuning krijgt van een maatje als hij of zij dat wil.

Het project wordt mogelijk gemaakt door het Oranjefonds en is onderdeel van het programma Vrijwillige zorg in het gezin. Houd de website in de gaten voor updates over het project. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten via het contactformulier of stuur een mailtje naar Maartje via mgardeniers@denvp.nl.

« Terug

Sluiten