Ons telefoonnummer: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Onderzoek naar psychosociale behoeften pleegjongeren: ‘What I really needed was a voice’

Onderzoek naar psychosociale behoeften pleegjongeren: ‘What I really needed was a voice’

Proefschrift A. Steenbakkers.PNGvrijdag 18 mei 2018 12:51

Jongeren die opgroeien in pleeggezinnen hebben vaak te maken gehad met heftige levensgebeurtenissen, zoals mishandeling, verwaarlozing, verslaafde ouders of seksueel misbruik. Anne Steenbakkers van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht de invloed die dit heeft op het leven van pleegjongeren en wat hun psychosociale behoeften zijn. Zij promoveerde op 17 mei op dit onderwerp.

Pleegjongeren ervaren veel negatieve gevolgen door hun verleden: depressie, boze gevoelens en relationele problemen. Luisteren naar hun behoeften rondom die traumatische gebeurtenissen en tegemoet komen aan die behoeften, helpt hen om hun verleden te verwerken. Door jongeren een stem te geven, kunnen hun behoeften achterhaald worden. Als er vervolgens rekening wordt gehouden met deze behoeften, kan dit het welzijn van pleegjongeren vergroten.

De psychosociale behoeften van pleegjongeren zijn zeer verschillend, net als de manier waarop aan die behoeften tegemoet gekomen kan worden. Er is een relatie tussen de ervaringen en behoeften van pleegjongeren, maar geen duidelijke één-op-één relatie tussen bepaalde traumatische gebeurtenissen en specifieke behoeften. Vervolgonderzoek zou kunnen nagaan of het welzijn van jongeren wordt vergroot wanneer er aan hun behoeften wordt voldaan.

Het proefschrift van Anne Steenbakkers is hier te downloaden. 

 

« Terug

Sluiten