Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Word ook actief voor het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’

Word ook actief voor het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’

180219_versterken_illustratie_gezin.jpgdonderdag 15 maart 2018 10:00

In het programma 'Versterken van de kracht van pleegouders' werken pleegouders samen met pleegzorgorganisaties, kennisaanbieders, belangenorganisaties en andere betrokkenen. Alles draait om betere mogelijkheden voor pleegouders om te leren en zich te ontwikkelen. Want pleegzorg is waardevol, maar kan ook zwaar en ingewikkeld zijn. Pleegvader Simon Speelman is actief in één van de werkgroepen: “Ik wil zelf meedenken over zaken die ons en onze pleegkinderen aangaan.”

Een belangrijk uitgangspunt van het programma is dat het echt een programma van en voor pleegouders is. Simon: “Natuurlijk begrijp ik dat er op politiek niveau zaken geregeld en beslist moeten worden, maar die doen geen recht aan alle verschillende soorten pleegkinderen en pleegouders die er zijn. Daarom denk ik graag mee over hoe we op individueel niveau het verschil kunnen maken.”

Uitwisseling via een online platform
Eén van de ambities van het programma is het realiseren van een landelijk online platform, vol met kennis, uitwisselingsmogelijkheden en andere informatie voor pleegouders. Simon: “Pleegouderschap doe je, net als elke andere vorm van ouderschap overigens, vanuit je eigen overtuigingen, waarden en normen. Met de beste bedoelingen geven we onze pleegkinderen liefde, aandacht en verzorging. Maar bij pleegkinderen kun je in situaties komen waarbij je minder makkelijk terug kan vallen op je eigen ervaring of goede intenties. We hebben allemaal mensen in onze omgeving om mee te sparren, maar pleegouderschap is echt iets anders is dan ‘gewoon’ ouderschap. Om te voorkomen dat je vastloopt, is het daarom belangrijk dat je makkelijk contact kunt leggen met andere pleegouders en pleegzorgprofessionals, juist op het moment dat de problemen spelen. Natuurlijk helpen cursussen en trainingen ook om signalen te herkennen. Maar als er vandaag een probleem speelt, is twee maanden wachten op een cursus niet handig. Ik denk dat een online platform dan een uitkomst kan zijn en daarom denk ik er graag over mee en ik hoop dat meer pleegouders en pleegzorgwerkers dat gaan doen.”

Denk en doe ook mee!
Het online platform is één van de ambities van het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’. Bij het programma zijn al veel verschillende pleegouders, pleegzorgwerkers, organisaties, gemeenten en andere geïnteresseerden betrokken. Die brede beweging is ook nodig!

Dus ben jij pleegouder, werkzaam binnen de pleegzorg, draag je de pleegzorg op een andere manier een warm hart toe en wil jij ook bijdragen aan het versterken van de kracht van pleegouders? Denk en doe dan met ons mee!

Simon hoopt in ieder geval dat hij eraan bij kan dragen dat leren en ontwikkelen net zo’n vanzelfsprekend onderdeel wordt van pleegouderschap als dat het in je werk is: “Bijscholing op ons werk vinden we heel normaal. De kennis en kunde die je daarbij opdoet zijn bijna onontbeerlijk om je werk te kunnen blijven doen. Gek eigenlijk dat we ons daar minder bewust van zijn als het gaat om opvoeden. Hoe goed we alles ook bedoelen, ook hier geldt dat nieuwe inzichten en tactieken het pleegzorg vaak effectiever en leuker kunnen maken. Zowel voor het pleegkind als de pleegouder.”

Wil je ook meedenken of meedoen? Stuur dan een mail naar Maartje via mgardeniers@denvp.nl of neem contact op via het contactformulier. Meer informatie over het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’ vind je hier of in deze infographic.

« Terug

Sluiten