Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleeggezinnen blij met voornemen minister De Jonge over verlengde pleegzorg

Pleeggezinnen blij met voornemen minister De Jonge over verlengde pleegzorg

maandag 22 januari 2018 15:00

De minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, wil dat pleegkinderen tot hun 21ste in een pleeggezin kunnen blijven wonen. Hij zei gisteren tegen RTL Nieuws dat de mogelijkheid van pleegzorg standaard tot deze leeftijd verlengd zou moeten kunnen worden. Als Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen zijn wij blij dat hij zich zo uitspreekt. De minister zet zo een eerste stap om bestaande mogelijkheden tot verlenging van pleegzorg daadwerkelijk te gebruiken. Dat maakt een einde aan de onduidelijkheden en onzekerheden waarmee een pleeggezin te maken krijgt als hun pleegkind 18 wordt.

Vorig jaar is de gemiddelde leeftijd waarop jongeren het huis uit gaan verder gestegen naar 24,6 jaar en woonde 85% van de jongeren op hun 18e nog thuis volgens het CBS. Voor veel kinderen in de jeugdhulp is hun 18e verjaardag echter de grens die bepaalt waar zij wonen en welke hulp zij krijgen. Ook als zij in een pleeggezin wonen.

In de Jeugdwet staat dat verlenging van jeugdhulp mogelijk is, op dit moment zelfs tot een jongere 23 wordt. Maar in de praktijk merken pleeggezinnen dat veel gemeenten daar terughoudend mee omgaan. Uit onderzoek blijkt echter dat het beter is voor een pleegkind om langer in een pleeggezin te wonen. Zoals een jongere het verwoordde: “Als het goed met je gaat en het goed gaat op school, kom je niet meer in aanmerking voor pleegzorg, terwijl het voor jou het beste kan zijn om nog wat langer in een pleeggezin te blijven.” Veel pleegouders zetten een pleegkind niet op straat als de pleegzorg stopt, maar krijgen zelf wel het gevoel dat ze aan hun lot overgelaten worden doordat de noodzakelijke begeleiding voor het kind en de onkostenvergoeding wegvallen.

De NVP vindt dat het langer bieden van een stabiele omgeving voor jongeren die dat nodig hebben en zelf willen, vanzelfsprekend zou moeten zijn. Als er voor de 18e verjaardag van een jongere sprake is van pleegzorg zou dat al reden genoeg moeten zijn om pleegzorg te verlengen. Daar hebben wij ons, net als veel andere organisaties in de pleegzorg, al jaren sterk voor gemaakt. Wij zijn dan ook blij met het voornemen van de minister en hopen dat hij snel met concrete maatregelen komt. Als het aan ons ligt tot de leeftijd van 23 jaar, zoals nu ook in de Jeugdwet staat.

Het nieuwsbericht van RTL Nieuws kun je hier teruglezen: 'Minister: laat pleegkinderen tot 21ste bij pleeggezin wonen'

« Terug

Sluiten