Ons telefoonnummer: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegoudervoogden tevreden over begeleiding, maar proces en informatievoorziening moeten beter

Pleegoudervoogden tevreden over begeleiding, maar proces en informatievoorziening moeten beter

voorpagina verbeteragenda pleegoudervoogdij.PNGdinsdag 19 december 2017 14:53

Pleegoudervoogden zijn zeer tevreden over de kwaliteit en de frequentie van de begeleiding die zij krijgen vanuit de pleegzorgorganisatie. Daarentegen is de informatievoorziening over pleegoudervoogdij ondermaats en duurt het proces om pleegoudervoogd te worden te lang. Dat blijkt uit de meldactie van de NVP over pleegoudervoogdij, waarvan de resultaten vandaag zijn gepresenteerd in de Verbeteragenda Pleegoudervoogdij.

De pleegoudervoogden die meededen aan de meldactie gaven aan dat zij gemiddeld vier keer per jaar begeleid worden, terwijl wettelijk is vastgelegd dat één keer per jaar verplicht is. Het merendeel is ook zeer tevreden over de kwaliteit van de begeleiding. Enkel pleegoudervoogden die al langer dan twee jaar de voogdij over een pleegkind hebben, waren ontevreden. Door hun eigen ervaring heeft de begeleiding minder toegevoegde waarde.

De grootste knelpunten rond het thema pleegoudervoogdij zitten in de informatievoorziening. Van de pleegoudervoogden is 20% niet tevreden over de informatie die verstrekt werd tijdens het proces om pleegoudervoogd te worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat zij geen weloverwogen besluiten hebben kunnen nemen over pleegoudervoogdij. Er is onduidelijkheid over de financiële consequenties van pleegoudervoogdij en pleegouders vinden de procedure om pleegoudervoogd te worden erg lang. In 17% van de gevallen duurde de procedure zelfs langer dan 2 jaar. Pleegoudervoogden vinden hun juridische positie soms alsnog te beperkt. De meldactie laat ook zien dat er nog een aantal misverstanden leeft onder pleegouders over pleegoudervoogdij.

Aan de meldactie deden bijna 400 pleegouders mee. De verbeterpunten die zij aandroegen, zijn opgenomen in de Verbeteragenda Pleegoudervoogdij. Er is behoefte aan duidelijke en overzichtelijke informatie en aan meer inzicht in de ervaringen en verhalen van pleegoudervoogden. Met de verbeterpunten die aangedragen zijn door pleegouders gaan we de komende tijd aan de slag. 

Om informatie en ervaringen te delen, hebben we een dossier pleegoudervoogdij gemaakt. Je vindt het dossier hier: 

Dossier pleegoudervoogdij

Wil je de hele verbeteragenda lezen? Die kun je downloaden via deze link: 

Download Verbeteragenda Pleegoudervoogdij

« Terug

Sluiten