Ons telefoonnummer: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Uitvoeringsplan Versterken van de kracht van pleegouders

Uitvoeringsplan Versterken van de kracht van pleegouders

kracht_van_pleegouders_-_5_ontwikkellijnen.pngmaandag 13 november 2017 11:42

De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland werken samen aan het programma Versterken van de kracht van pleegouders. We hebben bepaald welke resultaten we willen behalen en er zijn vijf ontwikkellijnen geformuleerd om dit uit te voeren. Je leest er alles over in het uitvoeringsplan!

Pleegouders zijn de vrijwillige spil in de complexe zorg voor pleegkinderen. Steeds vaker worden kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen opgevangen in pleeggezinnen. De zorg voor een deel van deze kinderen wordt steeds intensiever. Dit vraagt om goede toerusting van pleegouders, zodat zij hun pleegouderschap zo goed mogelijk kunnen vervullen en kunnen volhouden. Het programma Versterken van de kracht van pleegouders, dat loopt tot en met juni 2019, draagt bij aan:

  • Het vergroten van de kennis en vaardigheden van pleegouders;
  • De kwaliteit van de opvoeding in en het leven van pleeggezinnen;
  • Het slagen van pleegzorgplaatsingen (en dus het voorkomen van breakdown van plaatsingen);
  • De duurzame inzet van pleegouders (het tegengaan van uitval van pleegouders en langer verbinden aan pleegouderschap);
  • Het samen leren (samenwerking, versterking van en verbinding tussen alle partijen die betrokken zijn bij een pleegzorgplaatsing).

"Versterken van de kracht van pleegouders door leren en je ontwikkelen een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het pleegouderschap"

Vijf ontwikkellijnen 
In het programma werken we aan projecten en activiteiten die zijn ondergebracht in vijf ontwikkellijnen.

Per ontwikkellijn worden één of meerdere ontwikkelgroepen samengesteld van mensen die aan de slag gaan met de uitvoering van projecten en activiteiten. Dit zijn pleegouders, medewerkers van pleegzorgaanbieders en anderen die hun bijdrage willen leveren. Hiervoor organiseren we een aantal bijeenkomsten over de ontwikkellijnen:

  • Donderdag 17 november Ontwikkellijn 1. De winkel: over het curriculum voor pleegouders en het delen en bundelen van bestaand aanbod
  • Vrijdag 18 november Ontwikkellijn 2. De werkplaats: over het ontwikkelen van leermodules en leervormen die er nog niet zijn
  • Maandag 20 november Ontwikkellijn 3. De etalage: over de toegang tot kennis, informatie en leermogelijkheden via een digitaal centraal punt
  • Dinsdag 21 november Ontwikkellijn 4. De Doe het zelvers: over regie bij pleegouders over hun eigen ontwikkeling

Alle bijeenkomsten zijn van 9.30 tot 12.00 uur op de Mariaplaats in Utrecht. Wil jij ook een bijdrage leveren aan het realiseren van deze plannen? Je bijdrage kan groter of kleiner zijn, dat stemmen we af met jou. Meld je aan voor een bijeenkomst of laat ons jouw ideeën weten door te mailen naar mgardeniers@denvp.nl

Uitvoeringsplan
Ben je benieuwd naar het programma? Meer informatie over het programma vind je hier: Versterken van de kracht van pleegouders.

Het uitvoeringsplan kun je downloaden via onderstaande button:

Download uitvoeringsplan

« Terug

Sluiten