Ons telefoonnummer: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

In één oogopslag de voordelen van verlengde pleegzorg

In één oogopslag de voordelen van verlengde pleegzorg

mbc 18+.JPGdinsdag 07 november 2017 17:22

Pleegzorg verlengen nadat een pleegkind achttien jaar geworden is, heeft allerlei positieve effecten op pleegjongeren. Het resulteert ook in maatschappelijke kostenbesparingen. Dat bleek dit jaar uit de maatschappelijke Business Case 'verlengde pleegzorg'. De resultaten van het onderzoek zijn nu samengevat in een infographic.

Voor pleegjongeren die op 18-jarige leeftijd nog een hulpvraag hebben, biedt de Jeugdwet de mogelijkheid voor verlengde pleegzorg. Uit de maatschappelijke Business Case bleek dat door de verlenging de kans groter dat de jongere een schooldiploma haalt, waardoor de kans op een baan, hoger inkomen, financiële zekerheid en daarmee ook financiële zelfredzaamheid toenemen. Bovendien krijgt de jongere meer tijd om een pro-sociaal netwerk op te bouwen. En het belangrijkste van allemaal: er is ook sprake van een belangrijk positief effect op het welzijn van de jongeren. 

De extra tijd die jongeren door verlengde pleegzorg krijgen in een pleeggezin, zorgt voor diverse maatschappelijke kostenbesparingen. Gemeenten besparen op termijn onder andere op het gebied van ondersteuning bij wonen, bewindvoering, uitkeringen, schuldhulpverlening en criminaliteit. Voor zorgverzekeraars worden kosten voor geestelijke gezondheidszorg en behandeling van verslavingsproblematiek voorkomen. Op deze manier levert iedere geïnvesteerde euro in verlengde pleegzorg naar verwachting minimaal € 1,27 aan maatschappelijke waarde op, grotendeels in de vorm van maatschappelijke kostenbesparingen.

Om al deze effecten snel en duidelijk inzichtelijk te maken, heeft Gezinspiratieplein een infographic gemaakt die hier te downloaden is. Het rapport met de resultaten van de maatschappelijke Business Case is te downloaden via de website van Gezinspiratieplein.

« Terug

Sluiten