Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Cijfers pleegzorg 2016: minder nieuwe pleegouders

Cijfers pleegzorg 2016: minder nieuwe pleegouders

donderdag 29 juni 2017 08:00

In 2016 zijn er minder nieuwe pleegouders bijgekomen. Er kwamen 2.471 nieuwe pleegouders bij; 15% minder dan het jaar daarvoor en minder dan de 2.875 pleegouders die stopten. Dat blijkt uit de Factsheet Pleegzorg van Pleegzorg Nederland die vandaag uitgebracht is. De cijfers geven aan dat ondersteuning en toerusting van pleegouders essentieel is.

De instroom van nieuwe pleegouders is voor het eerst sinds 2011 lager dan het aantal pleegouders dat stopt als pleegouder. Het aantal pleegkinderen dat in een pleeggezin opgevangen wordt, stabiliseert in de afgelopen jaren. In totaal woonden in 2016 21.685 jeugdigen voor korte of voor langere tijd in een pleeggezin. Zij woonden bij 16.647 pleeggezinnen.

Het aantal nieuwe pleegouders is fors lager dan de 3500 nieuwe pleeggezinnen waar Pleegzorg Nederland naar streeft. Als gevolg van de in 2015 gestarte campagne ‘Supergewone mensen gezocht’ vroegen wel meer mensen informatie aan of bezochten een informatieavond over pleegzorg. Dit leidt echter nog niet tot meer aanmeldingen van pleeggezinnen. Pleegzorg Nederland onderzoekt waarom geïnteresseerde mensen zich niet aanmelden als nieuwe pleeggezin.

Ondersteunen en toerusten
De pleegzorgcijfers geven aan dat het belangrijk is om pleegouders zo goed mogelijk te ondersteunen en toe te rusten. Dit maakt het pleegouderschap aantrekkelijker en zorgt ervoor dat de pleegouders die er zijn minder snel uitstromen. Minder pleegouders maar evenveel pleegkinderen zorgt voor problemen bij het matchen van pleegkinderen en pleeggezinnen, met mogelijk breakdowns of overplaatsingen tot gevolg.

Lees meer: Investeer in pleegouders om dreigend tekort te voorkomen.

De factsheet met alle cijfers over pleegzorg in 2016 vind je hier:

Download Factsheet Pleegzorg 2016

« Terug

Sluiten