Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Zorgen voor je pleegkind

Zorgen voor je pleegkind

In Nederland wonen ruim 22.000 kinderen in een pleeggezin. Zo’n 40% woont bij een bekende, de andere 60% woont in een pleeggezin van buiten het eigen netwerk. 85% van de pleegkinderen verblijft fulltime in het pleeggezin. Voor 15% is het deeltijdpleegzorg: deze kinderen zijn er bijvoorbeeld in het weekend of in de vakantie.

Elk pleeggezin is anders en geen pleegkind is hetzelfde. Toch zijn er van die dingen die iedere pleegouder wel herkent. Dat een hechte band met je pleegkind geen vanzelfsprekendheid is, bijvoorbeeld. Of dat samenwerken met de biologische ouders een vak apart is. Maar ook dat pleegouder zijn leerzaam en verrijkend is.

In dit dossier vind je informatie, tips en verhalen die kunnen helpen bij het zorgen voor je pleegkind.

dreamstimemedium_1563374.jpg

Projecten en activiteiten

We helpen jou en je pleeggezin om je pleegkind het beste te bieden en pleegzorg vol te kunnen houden. Dat doen we met verschillende projecten en activiteiten.

Klik hier

Betrouwbare en actuele informatie op pleegzorg.nl

Pleegzorg_lancering_1200x628_2A@2x.png

Actuele en betrouwbare informatie over pleegzorgonderwerpen vind je op platform pleegzorg.nl. Ook vind je daar een groeiend leeraanbod en een besloten omgeving waar je in gesprek kunt gaan met andere pleegouders en je ervaringen kunt delen. Zo vind je alles wat je wil weten en leren over pleegzorg op een plek.

Ga naar pleegzorg.nl

Blogs

 1. De band met je pleegkind

  12 augustus 2020 om 16:35

  Wanneer je pleegouder wordt, weet je natuurlijk dat een pleegkind niet je eigen kind is. Maar wat dat werkelijk betekent, ontdek je pas gaandeweg. Na de eerste start merk je vaak al snel hoe groot de invloed van eigen ouders en familie nog kan zijn. Dat kan in kleine dingen zitten: “van mijn moeder hoef ik mijn tanden niet te poetsen”. Vaak merk je echter ook hoe sterk je pleegkind emotioneel verbonden is met de eigen ouder(s). Dat kan ervoor zorgen dat het kind zich maar moeilijk aan jouw zorgen kan overgeven, of zich daar zelfs actief tegen verzet.

  Het maakt natuurlijk nogal wat uit op welke leeftijd je pleegkind bij je kwam wonen. Maar hoe oud ook: elk pleegkind groeit op in het volle besef: mijn ouders kunnen niet (volledig) voor mij zorgen. Daar moet je als pleegkind mee zien te leven, hoe betrokken, zorgzaam en lief je pleegouders ook zijn.

  Lees meer over "De band met je pleegkind"

 2. Wat vooraf ging

  10 augustus 2020 om 16:30

  Het moment dat je je pleegkind voor de eerste keer zag, herinner je je dat nog? Hoe was het begin van de periode waarin jullie deel zijn gaan uitmaken aan elkaars leven? Van wat daaraan vooraf ging weet je soms maar weinig. Toch is die voorgeschiedenis ontzettend belangrijk, hoe oud of jong je pleegkind ook is.

  Lees meer over "Wat vooraf ging"

Liliane Poppenvilla voor pleeggezinnen

Door een samenwerking tussen de Rudolphstichting en Liliane PoppenVilla kunnen pleeggezinnen in aanmerking komen voor de donatie van een PoppenVilla. Ook gezinshuisouders kunnen hiervoor een aanvraag indienen bij de Rudolphstichting. De enige voorwaarde voor pleeggezinnen is dat je lid bent van de NVP! 

Meer informatie

Terug

kaart zeg heb jij misschien een goeie tip.PNG

Tips over pleegzorg ontvangen?

Iedere twee weken een handige of praktische pleegzorgtip in je mailbox ontvangen? Schrijf je in!

Inschrijven
Sluiten