Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Spiegel

Spiegel

19 augustus 2021 om 09:00 door Amy 0 reacties

Wacht ff ik pak nog ff mijn pop!” Pleegdochter Faya loopt nog EVEN naar binnen voordat we de hond uit gaan laten. 
Ff? Hoe komt ze daar nu weer bij! In de loop van de dag hoor ik het steeds vaker. In de meest vreemde zinnen komt het woord ff voorbij. Het klinkt vreemd uit de mond van dit kleine meisje. s’ Avonds als ik haar naar bed breng hoor ik het mezelf zeggen. “Wacht FF ik pak nog FF een luier van beneden.”

ImageEen goed voorbeeld doet volgen. Dit gaat zeker op voor ons als ouders. Laat ik mijn rommel op het aanrecht liggen dan volgt de hele complete kudde. Binnen de kortste keren is het hele aanrecht een rommeltje. Dit geldt ook voor taalgebruik en stopwoordjes. Laatst was het hier: ”Ik ben er helemaal klaar mee!” Eigenlijk geldt dit kopiëren voor heel veel situaties waar ik tegenaan loop binnen het gezin. 

Ik spreek een moeder die het zo vervelend vindt dat haar kind altijd zo schreeuwt als hij boos wordt. Er hoeft maar iets te gebeuren en het kind verheft zijn stem tot het maximale volume. Toevallig was ik laatst getuige van zo’n maximale stemverheffing tijdens een bezoekje aan dit gezin. Maar wat mij opviel was dat niet alleen dit kind zijn stem tot het maximale volume opschroefde. Moeder kon er ook wat van. Wat opvallend is: op het moment dat moeder anders in de ruzies ging staan en stopte met schreeuwen, stopte het kind na een paar keer ook met schreeuwen.

We zijn een voorbeeld, een spiegel. We mogen de kinderen het leven voorleven. Dit gaat trouwens niet altijd op hoor. Laatst vertelde een moeder mij dat haar zoon soms in de hoek van de woonkamer plast…. Of zou het toch?? 😉

 

Amy (42) is fulltime pleegmoeder en getrouwd met Collin (41). Ze hebben drie eigen kinderen Joy (19) Nicky (17) en Joël (15) en drie pleegkinderen Demi (7), Finn (5) en Faya (4). Volg Amy ook op haar Facebookpagina facebook.com/amy.schrijft

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten