Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Yannick en Bart: ‘We gingen gewoon door met ons leven’

Yannick en Bart: ‘We gingen gewoon door met ons leven’

15 juli 2021 om 11:00 door Lindy 0 reacties

Yannick (18) en Bart (18) zijn neven in een netwerkpleeggezin. Bart is drieënhalf jaar geleden komen wonen bij Yannick, biologisch eigen kind van pleegouders, en zijn jongere broer Kamiel. In het boek 'Als broers en zussen' vertellen ze hoe het is om als broers op te groeien in een pleeggezin.

BART_YANNICK-4496Yannick: “Op zich veranderde er niet heel veel toen Bart erbij kwam. Hij had hier al vaker gelogeerd. We gingen gewoon door met ons leven. Ik had thuis nooit wat te klagen en toen Bart erbij kwam, had ik nog steeds niks te klagen. Het waren vooral praktische dingen die veranderden. Met zijn drieën op de achterbank van de auto zitten bijvoorbeeld, wat natuurlijk een stuk krapper is dan met zijn tweeën.
Leuk vind ik dat Bart een heel andere sfeer meebrengt in ons gezin. Een heel andere vibe. Hij is creatief en houdt van bakken. Soms liggen er wel drie verschillende soorten gebak in de koelkast.”

Het waren vooral praktische dingen die veranderden. Met zijn drieën op de achterbank van de auto zitten bijvoorbeeld, wat natuurlijk een stuk krapper is dan met zijn tweeën.

Bart: “Met Yannick kan ik het door onze gelijke leeftijd over veel dingen hebben, zoals school, leeftijdgenoten, het nieuws, onze bezigheden en wat we belangrijk vinden. Dat is leuk, misschien wel juist doordat we heel verschillende interesses hebben. Om een voorbeeld te geven: Yannick is gek van voetbal, ik haat voetbal. Ik hou van musicals en daar heeft hij weer helemaal niks mee.

Op onze laatste skivakantie waren we in een groep aan het skiën. Toen raakte Yannick een ski kwijt. Met zijn drieën hebben we voor ons gevoel eindeloos lopen zoeken. We hadden hele discussies met elkaar tijdens het zoeken. Dat moment, zo met zijn drieën alleen in de bergen en verder niemand om ons heen … Dat zal ik nooit vergeten. Toen voelde ik echt de band die ik met Yannick en Kamiel heb opgebouwd.”


Over het boek
Als broers en zussen - Samen opgroeien in een adoptie- of pleeggezin (2021) door Femmie Juffer, Lindy Popma en Monique Steenstra. De fotografie is van Lilian van Rooij en het boek is uitgegeven door DATO-Lecturis. In het boek vertellen vierentwintig jongeren in de leeftijd van veertien tot twintig jaar over hun ervaringen. De verhalen en foto's geven een inkijkje in hun onderlinge verbondenheid. Het boek is verschenen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland en Fonds Cloeck van het Oranje Fonds. Het boek kan voor €15,00 (zonder verzendkosten) besteld worden bij uitgeverij Lecturis.

logos

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten