Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Twee kanten

Twee kanten

8 juli 2021 om 09:00 door Amy 0 reacties

Vaak hebben situaties twee kanten. Het is maar hoe je het bekijkt. Vanuit welk perspectief je het bekijkt. Ik krijg soms verhalen te horen van ouders dat ik denk: wat een lastig gedrag vertoont jullie kind. Als ik dan vervolgens het kind spreek, dan denk ik: wat een lastig gedrag vertonen jouw ouders.

ImageOok kan ik zelf een situatie beoordelen vanuit mijn kant. Als ik dan vervolgens de situatie aan Collin voorleg, bekijkt hij het heel anders. Vaak een stuk relaxter en met minder gevoel voor drama. Ik heb zelf ook twee kanten. Aan de ene kant kan ik heel geduldig en gezellig zijn, aan de andere kant kan ik het ook echt ergens niet mee eens zijn en er helemaal klaar mee zijn. 

Als je mij op een positieve manier zou omschrijven, zouden geduld, sociaal en gezellig in het rijtje komen. Maar als je mij negatief zou omschrijven dan zouden kortzichtig, explosief en communicatief niet sterk in het rijtje staan. Het is maar hoe je het bekijkt.

Zo is het ook met onze pleegkinderen. Op papier staan zowel de positieve als de negatieve kanten van ze beschreven. Die moeten in balans zijn. De hulpverleners hebben nogal de neiging om de negatieve kanten groter te maken dan ze daadwerkelijk zijn. Ik bedoel niet dat als ze ook echt groot zijn dat je ze moet negeren. Ik heb het hier over een normale situatie bij een normaal pleegkind. 

Ik heb het voordeel om in een fijn leefklimaat te leven. Ik heb fijne mensen om me heen die vooral mijn positieve kanten waarderen en stimuleren. Af en toe word ik aangesproken op mijn negatieve kanten, maar ze worden niet groter gemaakt dan dat ze zijn. Dat maakt dat ik me vooral richt op de ontwikkeling van de positieve kanten. Op deze manier worden die groter en sterker in mij.

Zo wil het doen. De positieve en sterke kanten groter maken in mijn pleegkinderen. Ik let er goed op dat dit niet alleen in het echt gebeurt, maar ook op papier. Want hoe vaak worden positieve veranderingen niet benoemd in hun dossier en is het vooral de negatieve kant die uitvergroot wordt?

Amy (40) is fulltime pleegmoeder en getrouwd met Collin (40). Ze hebben drie eigen kinderen Joy (18) Nicky (16) en Joël (14) en drie pleegkinderen Demi (5), Finn (4) en Faya (3). Volg Amy ook op haar Facebookpagina: facebook.com/amy.schrijft

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten