Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Ruimte

Ruimte

19 juni 2021 om 09:00 door Amy 2 reacties

Jullie kennen vast wel de Heb jij ruimte in je hart commercials over pleegzorg. Ruimte, daar gaat het om.

Ruimte in je hart
Nou, dat is niet zo heel moeilijk. Op het moment dat er een hulpeloos kind bij jou op de stoep staat, met een (vaak stinkend en vies) rugzakje met daarin een paar spulletjes, gaat je moeder- of vaderhart tekeer. Ook figuurlijk heeft het een rugzakje. Zo op dat eerste moment heb je van beide rugzakken geen idee wat er in zit. Je hart smelt. Je wilt er voor gaan. Dit kind is meer dan welkom en jouw hart - hartstikke hard - binnengekomen. 

affiche 2009 pleegzorg_Ruimte in je huis
Ze vragen ons wel eens gekscherend of we nog ruimte in de schuur hebben voor een kind. Want ons huis zit vol. Supervol. Een paar jaar geleden kwam onze pleegzoon Finn even twee weken logeren. Hij kon zolang wel even op zolder, op de overloop. Dat was toegestaan door de gezinsvoogd omdat ze echt geen plek voor hem konden vinden. Het zou echt maar tijdelijk zijn. Toen hij er twee jaar later nog was besloten we te gaan verbouwen en een kamer voor hem te creëren. Stichting Kinderpostzegels heeft ons financieel bijgestaan met het project: kamer voor een kind. Maar nu is ons huis maximaal uitgebouwd en is er echt geen ruimte meer.

Ruimte in je hoofd
Als je het al superdruk hebt met van alles en nog wat, dan moet je goed bedenken dat deze lieve kinderen heel veel tijd en aandacht van je nodig hebben. En dan het liefst van een altijd lieve, stabiele, rustige, evenwichtige ouder. Oké, dat is onmogelijk, dat bestaat niet. Maar ze hebben wel iemand nodig die de tijd en ruimte in zijn agenda en in zijn hoofd heeft. Niet alleen voor het pleegkind maar ook voor alle dingen eromheen. En die dingen eromheen zijn soms erg tijdrovend en energievretend.

Ruimte... Meebewegen en duidelijk zijn. Tot hier en niet verder en net even die extra mijl meelopen. Rekening houden met en je grenzen aangeven. Het kind beschermen en het kind loslaten. Je mond houden en goed van je laten horen. Jezelf wegcijferen en aan jezelf denken. Pleegouder zijn is van alles een beetje. Van alles een beetje veel. 

Amy (40) is fulltime pleegmoeder en getrouwd met Collin (40). Ze hebben drie eigen kinderen Joy (18) Nicky (16) en Joël (14) en drie pleegkinderen Demi (5), Finn (4) en Faya (3). Volg Amy ook op haar Facebookpagina facebook.com/amy.schrijft

Reacties

  1. Ria Ria Schreef op 18 juni 2021 om 11:44:19

    Mooi beschreven!

  2. Klara Klara Schreef op 18 juni 2021 om 17:54:28

    Wat kun je dat toch mooi beschrijven, prachtig

Plaats een reactie

Sluiten