Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Potentieel

Potentieel

11 juni 2021 om 14:00 door Anna 0 reacties

‘Ik kan je morgen niet naar school brengen, lieverd.’
- ‘Waarom dan niet?’
‘Ik heb te veel gedaan en nu is mijn lijf even op.’ 
- ‘Dat snap ik wel hoor, je doet zo veel dingen voor mij.’
Kerstin geeft me een dikke knuffel.

felicia-buitenwerf-cBb94xhYAXw-unsplashEen knuffel die ik wel kan gebruiken maar die ik tegelijkertijd lastig vind. Ik wil niet dat ze me troost en zich bezighoudt met mijn beperkte energie.

Terwijl ik mezelf door de dag heen sleep, zie ik allerlei dingen niet lukken. De gewone dagelijkse dingen kosten al moeite, laat staan de extra’s. Wat een potentie die rechtsreeks het afvoerputje in verdwijnt. 

Gelukkig ben ik wel lief voor mezelf. Ik vind het jammer en zonde dat het zo gaat maar ik neem het mezelf niet kwalijk. Ik weet dat ik mijn best doe, ook wanneer het totaal niet zo lijkt. En terwijl er gevoelsmatig een glazen plaat tussen mij en de rest van de wereld zit, zie ik ineens iets anders.

Ook pleegkinderen hebben vaak veel meer potentie dan ze kunnen laten zien. Door stress, te veel prikkels of een ontwikkelingsachterstand komt er een ander beeld van hen tevoorschijn dan wanneer ze allerlei toestanden niet meegemaakt zouden hebben. 

Hoe mooi is het als zij naar een volwassene mogen kijken die ook tegen grenzen aanloopt en die zich daartoe weet te verhouden? Die niet altijd doorgaat tot het gaatje?

Ineens zie ik de schoonheid in van ‘beperkt’ zijn. Ik besluit om heel bewust te kiezen voor waar ik mijn kleine beetje energie in wil steken. Ik wil accepteren dat het is zoals het is en daar het best van maken.

Vanmiddag kan ik Kerstin alweer van school halen. Dat dat lukt, waardeer ik nu extra. Als het straks zelfs lukt om te koken en het samen gezellig te hebben, dan is dit een overwinning. Zo zie ik weer een andere kant (en een ander potentieel) van mezelf. Ik vertrouw er op dat Kerstin dit met zich mee zal dragen: accepteren wat er vandaag wel en niet kan, maakt het leven een stuk fijner.

Anna (34) zorgt samen met haar man Lars voor Kerstin van 7 jaar. Rianne van 14 jaar is bij hen wanneer het nodig is.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten