Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Een boel gevoel

Een boel gevoel

8 mei 2021 om 09:00 door Amy 0 reacties

Gevoelens. Wie heeft ze niet. We zijn allemaal geschapen met een boel gevoel. Blij, boos, verdrietig, trots. Er zijn veel verschillende gevoelens. Bij de één liggen de gevoelens flink aan de oppervlakte en bij de ander zijn de gevoelens ver weggestopt.

boel gevoelEen vader van één van onze pleegkinderen zei laatst: “Ik heb geen tijd om gevoel te voelen want dat maakt me zwak.” Ondertussen flipt hij om het minste of geringste. Er is maar een klein vonkje nodig om de man te laten ontploffen. 

We hebben ook een moeder van een van onze pleegkinderen die steeds vol in de emotie schiet. Er is geen land mee te bezeilen en geen gesprek mee te voeren. Ze is haar emoties niet de baas.

Emoties. We hebben ze en we moeten er wat mee. Ik denk dat het goed is dat we ze leren kennen en leren voelen. En dat we daarna leren er mee om te gaan, op een passende manier. 

Onze pleegdochter Demi kan ontzettend verdrietig worden als ze te weinig slaap heeft gehad. Ze barst dan in tranen uit en onze hele overleden veestapel wordt erbij gehaald omdat ze die op dat moment zo mist. Van de overleden hond tot de overleden vis aan toe. Ze weet nu dat dit gevoel niet alleen verdriet is maar dat het komt omdat ze moe is. En ze zegt nu steeds vaker: “Ik ben moe, ik ga slapen.” Ze herkent het gevoel en ze weet er op een juiste manier mee om te gaan.

Onze pleegdochter Faya kan zich heel erg onrustig voelen. Ze heeft dan de neiging om juist honderd dingen tegelijk te gaan doen. Hierdoor wordt ze nog onrustiger. Haar gevoel benoemen en haar helpen om in de rust te komen (door bijvoorbeeld een boekje met haar te lezen) helpt en leert haar om met dit gevoel om te gaan. 

Onze pleegzoon Finn kan na een bezoek erg verdrietig zijn. Om het afscheid nemen en om hoe het bezoek is gegaan. Hij uit dit als boos zijn. Hij duwt, schopt en is erg kortaf. We zijn bezig om hem te leren hoe dit gevoel heet. Verdrietig zijn. En we zijn samen aan het kijken wat hij prettig vindt als hij verdrietig is.

En dan hebben we nog een aantal jongeren in huis. Met soms een boel gevoel en soms te weinig gevoel. Ik ga ervan uit dat dit tijdelijk is 😉. En dan mijn man die zo vaak gevoel heel anders beleeft en voelt dan hoe ik dat doe. Hoeveel tijd wij in onze relatie besteden om elkaars gevoel leren te begrijpen is niet te tellen. Maar wel nodig en erg belangrijk. 

Onlangs hebben we het spel “een boel gevoel” aangeschaft. Onze pleegdochter Demi helpt het erg om inzicht te krijgen in wat ze wanneer voelt. Er zit een handig boekje bij met 40 verschillende emoties. Hoe ze voelen en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Echt een aanrader om gevoelens bespreekbaar te maken. En op een relaxte manier je eigen gevoelens en die van je huisgenoten te leren kennen. Als ze tenminste mee willen doen. Ik ga ervan uit dat dit ook tijdelijk is😉.

Amy (40) is fulltime pleegmoeder en getrouwd met Collin (40).
Ze hebben drie eigen kinderen Joy (18) Nicky (16) en Joël (14) en drie pleegkinderen Demi (5), Finn (4) en Faya (3). 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten