Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Drie stippen kind

Drie stippen kind

24 april 2021 om 09:00 door Amy 1 reactie

Ik heb een periode op een woongroep gewerkt met verstandelijk beperkte cliënten. Deze cliënten hadden allemaal een dossier. Op de voorkant van dat dossier stonden stippen. Één stip betekende dat het een makkelijke cliënt was. Twee stippen betekende dat hij of zij hier en daar wat begeleiding nodig had. En met drie stippen hield die cliënt de leiding behoorlijk bezig op een dag. Er mochten dan ook niet te veel ‘drie stippen cliënten’ in één groep zitten.

driestippenkind.jpgSoms moet ik wel eens aan die dossiers met stippen denken bij de pleegkinderen die hier hebben gewoond. Hoe vaak komen ze niet als drie stippen kind binnen en eindigen ze als één stip kind. Gooien ze in het begin spullen door de kamer en kun je ze geen tel alleen laten. Testen ze je voortdurend uit. Stuiteren ze door het huis. Zijn ze nachten onrustig en wakker. Maar als alles op zijn plek valt en ze ervaren dat ze er gewoon mogen zijn en dat jij er voor ze bent, veranderen ze.

Soms komen ze ook als één stip kind binnen en eindigen ze als drie stippen kind. Zijn ze heel meegaand in het begin. Luisteren ze fantastisch. Ruimen al hun speelgoed op. Zijn heel rustig. Al snel blijkt dan dat dit wel goed gedrag lijkt maar dat het mijlenver af staat van hoe het kind echt is. 

Op dit moment hebben we één één stip kind. Ze zit lekker in haar vel en doet het super goed. Een twee stippen kind zit ook lekker in zijn vel maar is nog wel kwetsbaar als dingen anders gaan of rondom de bezoeken met ouders. En we hebben een drie stippen kind. Zit lekker in haar vel en is ontzettend lief, maar heeft ook ontzettend veel begeleiding nodig op een dag. 

Ons drie stippen kind heeft sinds kort een nieuwe juf. De nieuwe juf denkt nog dat ze een één stippenkind is. Dus ons drie stippen kind hoeft niet naar binnen te lopen als ze niet naar binnen wil. Nee, dan draagt de juf haar naar binnen. Ons drie stippen kind hoeft haar appel niet op te eten omdat ze liever een banaan had gewild. Ze hoeft niet te kleien als ze dat niet wil. En ze wilde vandaag niet naar huis. De juf vroeg of er thuis wat aan de hand was.

Lieve nieuwe juf: ja, er is wat aan de hand. U denkt dat u een één stippen kind in de klas heeft. Maar u heeft een drie stippen kind. Een lief, leuk, gezellig drie stippen kind. Een drie stippen kind dat duidelijke grenzen en structuur nodig heeft. En een drie stippen kind dat op dit moment een loopje met u neemt😉. 

Amy (40) is fulltime pleegmoeder en getrouwd met Collin (40).
Ze hebben drie eigen kinderen Joy (18) Nicky (16) en Joël (14) en drie pleegkinderen Demi (5), Finn (4) en Faya (3). 

Reacties

  1. Lotte Lotte Schreef op 24 april 2021 om 11:00:24

    Hihi ik moest aan het eind echt giechelen! Leuke blig en dank voor het delen van je ervaringen!

Plaats een reactie

Sluiten