Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Tijd voor een EHBO-cursus

Tijd voor een EHBO-cursus

27 maart 2021 om 14:00 door Amy 0 reacties

Glasgerinkel... stilte...gehuil en bloed. Veel bloed. Ik voel dat ik een beetje in paniek raak. Gelukkig is mijn man Collin thuis. Ons pleegzoontje Finn (5) is door het raam heen gevallen en overal in zijn lijfje zitten sneetjes van het glas. Na een grondige inspectie van Collin valt het gelukkig mee. Ik bel de huisarts voor de zekerheid nog even om ons handelen te verantwoorden. Ook om ons op deze manier in te dekken voor de ouders en jeugdzorg. We hebben goed gehandeld, is de conclusie. Met de opdracht om de diepere snee in de gaten te houden hang ik op. 

EHBO_AMY.jpgIk ben niet goed in het omgaan met deze situaties. Op het moment dat er iemand ‘gewond’ is klap ik dicht. Ik heb ook vaak werkelijk geen idee hoe ik moet handelen. Laatst werd er een vrouw in de supermarkt onwel. Een man schoot haar te hulp. Hij trakteerde ons op een complete EHBO-demonstratie. De man wist precies wat hij moest doen en de zelfverzekerdheid straalde eraf. Hij was een echte EHBO-held.

In de zorg, als oppasoma, als gastouder: overal is een EHBO-diploma een vereiste. Zou het ook niet wat zijn voor ons als pleegouders? Onze eerste hulp is cruciaal voor het kind van een ander. Er wordt verwacht dat we het juiste kiezen. Maar wat als we maar wat doen of het gewoonweg niet weten?

Mijn twee zoons hebben inmiddels hun EHBO-diploma. Dus toen ik onlangs, na een klap op mijn neus, een bloedneus kreeg en heel draaierig werd keek ik vol verwachting naar mijn twee EHBO-jongens. Ze stonden op een gepaste afstand wat schaapachtig te kijken. Mijn dochter Joy ( zonder EHBO-diploma) nam de leiding en ik volgde keurig haar instructies op. 

Oké, hoogstwaarschijnlijk word ik nooit een echte EHBO-held. Die kans zit er dik in. Maar ik denk dat ik als pleegouder me toch net iets zelfverzekerder voel in noodsituaties met een EHBO-diploma op zak.

Amy is fulltime pleegmoeder en getrouwd met Collin.
Ze hebben drie eigen kinderen: Joy (18), Nicky (17) en Joël (15). En drie pleegkinderen: Demi (7), Finn (5) en Faya (4). 


💡➡️ Benieuwd welke zorgverzekeraars een EHBO-cursus (deels) vergoeden? Het Rode Kruis heeft hier een overzicht gemaakt. 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten