Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Ondersteunende pleegzorg is wat wij gaan doen

Ondersteunende pleegzorg is wat wij gaan doen

7 februari 2021 om 09:00 door Inge 0 reacties

In april verbleef Ryan 4 weken bij zijn mama. Door de coronamaatregelen kon Lars toen niet op weekend bij ons komen. Die kinderloze weken bevielen ons zo goed dat mijn man en ik, na 10 jaar fulltime pleegzorg, een knoop doorhakten. Vanaf deze zomer doen wij alleen nog ondersteunende pleegzorg (in Nederland deeltijdpleegzorg genoemd).

Ons-pleegkind-is-terug-naar-huis.pngZoals ik al schreef in het blog ‘Ik heb even geen pleegkinderen’ heb ik ontzettend genoten van de kinderloze weken tijdens de corona lockdown. Het zette me ook aan het denken. Aan de ene kant is er nog steeds het verlangen om kinderen in nood te helpen, aan de andere kant voel ik dat de ‘roep’ niet zo groot meer is als vroeger.

Als ik mij een toekomst voorstel met ‘onze’ jongens die hier weekends doorbrengen en veel kinderloze dagen, dan ziet dat er wat mij betreft wel goed uit. Ik kijk uit naar het spreekwoordelijke lege nest. Mijn man is het daar helemaal mee eens. Het hoeft geen definitieve keuze te zijn natuurlijk, maar voorlopig gaan we dus voor alleen ondersteunende pleegzorg, of deeltijdpleegzorg zoals dat heet in Nederland.

Ik blog ondertussen drie jaar en heb nauwelijks te maken gehad met online haters. Ik kan me maar twee mensen herinneren die me beschuldigden van mee te werken aan een systeem waarbij kinderen ‘afgepakt’ werden van hun ouders. Dat soort kritiek kan ik plaatsen omdat ik veel begrip heb voor de biologische ouders van pleegkinderen. Ik voelde me bovendien niet echt aangesproken.

Ik deed en doe aan pleegzorg om kinderen een kans te geven. Maar ik heb net zo goed voor kinderen gezorgd om hun ouders een kans te geven. Ik herinner me de alleenstaande mama van ons eerste ‘koppeltje’. Danzij de ondersteunende pleegzorg kon zij studeren. Ik herinner me de in de horeca werkende alleenstaande papa van ons tweede koppeltje. Hij kwam in de knoei omdat zijn ouders de hele zomer naar het thuisland gingen en de kinderen niet mee wilden nemen. Dankzij de kortdurende pleegzorg in de zomervakantie raakte hij zijn job niet kwijt.

Alhoewel de mama van Ryan heel lang heeft moeten wachten tot haar zoon weer bij haar mocht gaan wonen, heeft ze haar leven nu wel volledig op de rails. Ze is lichamelijk en psychisch gezond, ze heeft een vaste baan en hobby’s en ze woont in een leuk en verzorgd huisje. Bovendien is haar zoon ontwikkeld van een kind dat helemaal in zichzelf opgesloten zat, naar een leuke sociaal vaardige jongen. Als je kijkt naar haar leven voor de uithuisplaatsing van Ryan en haar leven nu, dan is dat 180° gedraaid.

Aan het einde van de zomer verhuist Ryan naar zijn mama. Omdat er afgesproken is dat Ryan in ondersteunende pleegzorg weekends naar ons blijft komen, heb ik niet het gevoel dat ik echt afscheid van hem moet nemen. Het is meer een langzame overgang van de ene situatie naar de andere. Hij was tijdens de corona lockdown al eens een hele maand bij zijn mama. Deze zomer komt er nog zo’n maand voor hij echt verhuist. Op die manier kunnen we allemaal wennen.

Toch is het wel het einde van het tijdperk dat hij fulltime bij ons woonde. Daarom maakte ik voor hem een souvenir van zijn periode bij ons. Ik bestelde bij Fotocadeau.nl een fotocollage met foto’s van de reizen die we samen gemaakt hebben. Door te kiezen voor vrolijke foto’s van mooie momenten hoop ik dat dit souvernir hem steunt op moeilijke momenten. Uiteraard heb ik eerst met zijn mama overlegd of hij dit in zijn kamer thuis mag hangen. Gelukkig vond ze het een leuk idee.

* deze blog was al eerder gepubliceerd, in juli 2020 

 

Inge, haar man Mark en hun dochter Paulien werden in 2010 voor het eerst een pleeggezin. Hun eerste pleegkind was een pubermeisje, sindsdien hebben ze één baby en verschillende kleuters en peuters in hun gezin opgevangen. Ryan heeft 6 jaar bij hen gewoond en woont sinds de zomer van 2020 weer bij zijn mama. Momenteel doet het gezin nog ondersteunende deeltijd pleegzorg voor Lars en Ryan. Meer over Inge vind je op https://ingevandeweege.blog/

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten