Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Aftelbericht #14: Voorlezen, daar word je blij van!

Aftelbericht #14: Voorlezen, daar word je blij van!

26 januari 2021 om 11:00 door De Family Factory 0 reacties

Het zijn de Nationale Voorleesdagen. Tien dagen lang is er extra aandacht voor voorlezen, en zijn er extra activiteiten. Voor veel kinderen in gezinshuizen en pleeggezinnen is voorlezen een fijne bezigheid. Het verbindt, maar hoeft niet té nabij te zijn. Het geeft rust en prikkelt de verbeelding. En veel boeken hebben een link met wat er in hun leven gebeurt en is gebeurd.

nummertje14.pngHoe kies je een leuk en geschikt boek? En hoe maak je van voorlezen iets om elke dag weer naar uit te kijken?

Tips voor voorlezen

  • Wil je beginnen met voorlezen, maar weet je niet goed hoe, kijk dan eens bij de voorleestips op de website van de Nationale Voorleesdagen.

Wil je iets voorlezen wat een duidelijke link heeft met het leven als kind in een pleeggezin of gezinshuis? Hier vind je een lijstje:

  • Slim idee: voorlezen tijdens de bezoekregeling. Voor veel kinderen en ouders kan dat een fijne bezigheid zijn die veilig en vertrouwd voelt. En is daar ruimte voor? Dan kun je de ouder(s) van je pleegkind natuurlijk ook vragen om één of meer boeken in te spreken. Zo kunnen zij hun ouderschap-op-afstand extra invulling geven.
  • Lees voor op een vast moment, op een gezellige plek en met zo weinig mogelijk kans op afleiding. TV en radio uit, mobieltjes opgeborgen. Zo wordt voorleestijd de tijd waarin je samen kunt genieten en in het verhaal duiken.

De Nationale Voorleesdagen zijn dit jaar van 20 januari t/m 30 januari. Tijdens deze jaarlijkse landelijke voorleescampagne staat het prentenboek Coco kan het! van Loes Riphagen centraal. Een schitterend verhaal, zeker ook voor ‘ onze’  pleegkinderen! Er zijn online verschillende activiteiten, maar je kunt het ook zelf aangrijpen als nieuwe start voor het voorlezen met je (pleeg)kinderen. Heb je tips voor andere pleegouders? We horen het graag!

Dit is Lockdown Aftelbericht nummer 14. Samen met alle pleegouders en gezinshuisouders van Nederland tellen we af tot het einde van de lockdown. 

Terug naar de Lockdown Aftelberichten

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten