Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Aftelbericht #20: Harry Potter en Superman, kinderboekentips over pleegzorg!

Aftelbericht #20: Harry Potter en Superman, kinderboekentips over pleegzorg!

20 januari 2021 om 11:00 door De Family Factory 3 reacties

Superman, Pietje Bell, Kwik, Kwek & Kwak, Tarzan, Suske & Wiske en Harry Potter. Er zijn zoveel boeken die over pleegkinderen gaan! Wist je dat voorlezen jouw pleegkind helpt bij het ontwikkelen van zijn of haar taalvaardigheid? En het stimuleert de sociale en emotionele vaardigheden. Kies samen een boek waarin een pleegkind de hoofdrol speelt. Of kies een boek waarmee je je (pleeg)kind helpt om iets meer over pleegzorg te gaan begrijpen.

nummertje20.jpgEen paar tips:

Sammy krijgt pleegouders (Kolet Janssen e.a.)
Een boek over wat Sammy meemaakt als hij doordeweeks een tijdje bij Frank, Roos en hun dochter Silke gaat wonen. (Vanaf 4 jaar)

Je hoeft niet te kiezen (Nieske Selles)
Lieke woont in een pleeggezin, waar ze leert dat ze niet hoeft te kiezen tussen de een of de ander. (4-7 jaar)

Fladdertje Koekoek en de vreemde broedvogels (Reinalda Kerseboom)
Het lukte Fladdertjes ouders niet om een eigen nest te maken en hun eigen eieren uit te broeden. Daarom woont ze nu ergens anders, in een steviger nest. (4-12 jaar)

Niemandsdochters (Annie van Gansewinkel)
Een levensechte beschrijving van wat pubermeiden Chantal en Ange meemaken als ze in het pleeggezin van Bert en Lot gaan wonen. (Vanaf 14 jaar)

Voorlezen is trouwens niet alleen leuk voor kinderen. Lees deze week eens een goed verhaal voor aan je partner, puber of aan je hele gezin. Een bijzondere ervaring! Hier vind je nog meer inspiratie! 

Dit is Lockdown Aftelbericht nummer 20. Samen met alle pleegouders en gezinshuisouders van Nederland tellen we af tot het einde van de lockdown. 

Terug naar de Lockdown Aftelberichten

Reacties

 1. Jan Bouwma Jan Bouwma Schreef op 20 januari 2021 om 11:22:48

  Op het forum heb ik juist een bericht hierover geplaatst. Omdat bibliotheken nu dicht zijn en een hoop mensen niet het geld hebben om dit via een webshop te bestellen stelde ik voor om iets te bedenken om pleeggezinnen een abonnement of korting te geven voor de bibliotheek. Maar, ik sta helemaal achter jullie bericht. Lezen is leuk, schept een band en bevorderd de leesvaardigheid.

 2. Dewie Dewie Schreef op 20 januari 2021 om 13:25:54

  Beste Jan, dank voor je reactie! Wist je dat sommige bibliotheken nu tijdelijk een 'afhaalbieb' hebben? Dan kun je toch nog echte boeken bestellen en afhalen aan de deur. En in sommige buurten hebben mensen in hun voortuin een kleine bibliotheek (minibieb) daar kun je ook nog aan (gratis) boeken komen. Fijne dag! Dewie (communicatiemedewerker NVP)

 3. Liesbeth Liesbeth Schreef op 26 januari 2021 om 13:46:05

  Het lidmaatschap van de bibliotheek is (altijd? meestal?) gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
  https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/word-lid
  Misschien ook de moeite waard om naar te kijken?

Plaats een reactie

Sluiten