Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Van proberen kan je leren

Van proberen kan je leren

26 december 2020 om 12:00 door Amy 0 reacties

Kinderen moeten leren. Leren om dingen alleen te doen. Leren om op te staan als ze vallen. Leren door te zetten als ze willen opgeven. Leren hun tranen te drogen als ze hebben gehuild. En hun (pleeg)ouders? Ook die moeten leren.

handjevasthouden.jpgMet zes kinderen in huis heb ik de nodige ervaring. En ik zie vaak de problemen, valkuilen, overwinningen en successen al ver van te voren aankomen bij onze (pleeg)kinderen. Maar het moeilijkste van het opvoeden vind ik om er alleen maar te zijn. Te zijn om te vieren, te zijn om te troosten en er te zijn om te helpen wanneer dat wordt gevraagd.

Ons jongste pleegkindje Faya wil steeds vaker alleen naar school lopen. Met alleen bedoel ik niet zonder mij, maar zonder mijn hand vast te houden. Ik weet dat het beter gaat als ze mijn hand vasthoudt. Dan kan ik haar behoeden voor alle ‘gevaren’ en het afleggen van de route gaat dan ook een stuk snelleršŸ˜‰.

Maar ze wil ‘los’ lopen, dus vertrekken we eerder. Om vervolgens mee te maken hoe ze in de hondenpoep staat. Hoe ze op haar knietjes valt. Hoe ze tegen een lantaarnpaal loopt terwijl ze naar een voorbijgaande fietser kijkt. Soms vind ik het genoeg geweest en pak ik haar handje maar weer vast met wat tegenstribbelen van haar kant. Maar vaak bewonder ik haar vallen en weer opstaan. Haar doorzettingsvermogen. Haar tranen drogen en weer door gaan. Ik besef met dat het zo klein al begint. Dat leren in het leven. Voor haar en zeker ook voor mij.

Amy (40) is fulltime pleegmoeder en getrouwd met Collin (40).
Ze hebben drie eigen kinderen Joy (18) Nicky (16) en Joël (14) en drie pleegkinderen Demi (5), Finn (4) en Faya (3). 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten