Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Wat als

Wat als

5 december 2020 om 10:00 door Amy 0 reacties

Pleegkinderen opvoeden is niet altijd makkelijk. Het is soms spannend en onzeker hoe het er volgend jaar uit zal gaan zien. Zeg ik: volgend jaar?! Soms weet je niet eens hoe het de volgende maand, week of zelfs dag zal zijn. De situatie kan zomaar veranderen, weet ik uit ervaring. Dat heeft vaak niet eens met het pleegkind te maken. Het kan een ouder zijn die in de gevangenis komt. Het kan een wisseling van hulpverlener zijn. Of het is de gezinsvoogd die besluit dat het kind terug naar ouders kan terwijl je daar als pleegouder niet achter staat. En ga zo maar door...Allemaal dingen die je als pleegouder niet in de hand hebt, die buiten je om gebeuren.

watals.blog.jpgEr kunnen ook dingen zijn bij het pleegkind die spannend kunnen zijn. Herinneringen uit het verleden. Verdriet na een bezoekregeling. Moeite met de normale dingen van het leven hebben. Soms heb je een ‘wat als’ gedachte. Die gedachte maakt je bang zorgt voor paniek. Vroeger als kind had ik ook een ‘wat als’ gedachte. Wat als mijn oma dood gaat. Ik probeerde mij er op voor te bereiden dat als het dan echt gebeurde, het niet zo erg was. Maar toen het zover was en ze echt overleed was ik er enorm door overvallen en besefte me dat ik me dat ik me hier nooit op had kunnen voorbereiden.

Ik heb soms ook wel eens een ‘wat als’ gedachte over onze pleegkinderen. En dan betrap ik mijzelf er op dat ik me probeer voor te bereiden op dingen die misschien niet eens gaan komen. Ik moet dan echt tegen mezelf zeggen dat het geen zin heeft. Dat het belangrijk is om te leven in het nu. In de toekomst kijken heeft geen zin. Je weet nooit hoe het gaat lopen. Het geeft je een naar gevoel en het vliegt je naar de keel. Als (pleeg) ouder heeft elke dag genoeg aan zijn eigen dingen, zonder ge-‘wat als’.

Amy (40) is fulltime pleegmoeder en getrouwd met Collin (40).
Ze hebben drie eigen kinderen Joy (18) Nicky (16) en Joël (14) en drie pleegkinderen Demi (5), Finn (4) en Faya (3). 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten