Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Communicatie

Communicatie

21 november 2020 om 09:00 door Amy 0 reacties

Communicatie: communicatie is een activiteit waarbij levende wezens gegevens uitwisselen door op elkaars signalen te reageren.

Nou... genoeg levende wezens in ons huis. Acht wel te verstaan. En onze pleeghond natuurlijk, maar dat is een heel ander verhaal. Communiceren is iets waar we niet om heen kunnen als mens. Als ik naar ons gezin kijk gaat er nog weleens wat mis in de communicatie. Is er voor sommigen “ineens” een verjaardag, gaan wij “ineens” een weekendje weg of staat er “ineens” een tandarts bezoek gepland. 

planbord.jpgVan alle missers in de communicatie ben ik standaard het aanspreek punt. En eerlijk .... soms denk ik echt dat ik alle kinderen heb ingelicht, maar ben ik er één vergeten. Maar vaak heb ik het wel gezegd maar is het ergens in het tiener of mannen brein verdwenen. Totaal niet opgeslagen. Als de communicatie via de app is gegaan dan heb ik nog bewijs maar als het tussen neus en lippen door is gemeld trek ik vaak aan het kortste eind.

Nu is dat communicatieprobleem voor een groot deel opgelost. Er hangt namelijk een ontzettend groot planbord in de gang waar iedereen kan zien wat er die week gaat gebeuren. Als er iets “door mij” vergeten is om door te geven kan ik verwijzen naar het planbord en ligt de verantwoordelijkheid weer bij de levende wezens waarmee ik moet communiceren.

Ook in de communicatie met de ouders van onze pleegkinderen merkte ik dat nogal het één en ander misging. De communicatie liep altijd via de voogd vanwege de geheime plaatsingen. Hoe vaak ik wel niet heb gehad dat mijn woorden verdraaid, aangepast of niet begrepen werden, is echt niet normaal. Met alle gevolgen van dien. Ouders, opa’s en oma’s waren soms echt boos op mij terwijl het meestal berustte op een misverstand.

Inmiddels is ook het probleem met deze levende wezens getackeld. Ik heb een mailadres aangemaakt waarin ouders mij altijd kunnen mailen met vragen over hun kind. Ik kan ook via deze weg leuke foto’s verhaaltjes en nieuwtjes sturen. Het werkt echt perfect en op deze manier verloopt de communicatie helder en zonder ruis.

Nu alleen het negende levende wezen in ons huis - onze pleeghond - goed leren communiceren. Zonder planbord, what’s app of e-mail wordt dat nog een hele uitdaging.

Amy (40) is fulltime pleegmoeder en getrouwd met Collin (40).
Ze hebben drie eigen kinderen Joy (18) Nicky (16) en Joël (14) en drie pleegkinderen Demi (5), Finn (4) en Faya (3). 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten