Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Timemanagement voor pleeggezinnen

Timemanagement voor pleeggezinnen

13 augustus 2020 om 08:05 door Jan Willem 0 reacties

Pleegkinderen hebben al genoeg aan hun hoofd en jij hebt een druk gezin. Reden genoeg dus voor wat rust en regelmaat. Maar wat als je zelf lichtelijk chaotisch bent?

De ervaring van twee pleegmoeders met zeven(!) kinderen:

“We hebben allebei twee eigen kinderen en daarnaast drie crisisplekken. Dan moet je wel gestructureerd te werk gaan! Elke ochtend verloopt dus precies hetzelfde en iedereen heeft een taak. Op zondag spreken we de komende twee weken door zodat we niets vergeten.

Mijn partner is gestructureerd, maar ik niet. Als ik moe ben heb ik het soms helemaal gehad met al die regeltjes. Soms ga ik zelfs een beetje muiten. Niet handig: iedereen wordt onrustig en mijn vrouw voelt zich de boeman. Inmiddels begin ik te snappen dat structuur juist ook vrijheid geeft. Ik kan nu zeven kinderen naar school helpen, in m’n eentje en zonder stress. Soms moet je als pleegouder dus toch iets doen wat niet bij je past…”

Zo zorgen andere pleegouders voor een beetje structuur:

  • Pictogrammen en dagschema’s werken fantastisch. Vooral in de vakanties.
  • We plannen altijd wel vooruit, maar we vertellen onze pleegdochter nooit wat we over een paar dagen gaan doen. Zij raakt van slag als het toch anders loopt, terwijl dat met bezoekregelingen bijvoorbeeld soms wel kan gebeuren.
  • Doordat we onverwachts pleegouders werden van ons neefje zijn we met veel dingen gestopt. Eigenlijk is mijn leven nu rustiger dan daarvoor.
  • Elke week hebben we een gezinsvergadering. Wat lekkers op tafel, bijpraten en een vraag uit het spel ‘Openhartig’. We nemen dan ook de nieuwe week door: wat staat er in de agenda en wie doet welke taakjes?
  • Onze pleegdochter wil dat we haar hele dag voorstructureren: ‘Wat kan ik gaan doen?’ dat vinden we te makkelijk. We laten haar nu zelf een programmaatje bedenken, en dat lukt steeds beter.

Uit: Het (niet zo) grote pleegzorgboek, De Family Factory, 2016

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten