Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Mijn lieve Michelle

Mijn lieve Michelle

13 augustus 2020 om 10:00 door Sandra 0 reacties

Wat herken ik toch veel van haar; ze had mijn biologische dochter kunnen zijn! Zo liep mijn pleegdochter van nu 17 jaar als klein meisje een keer de deur uit met een kledingkeuze.. Het was echt geen combi, maar heel herkenbaar uit de tijd toen ik die leeftijd had. En haar sterke karakter, de overtuigende keuzes die ze maakt, haar eigen keuzes en er volledig voor gaan. Ja, ook dat is heel herkenbaar. Ze is in alles: haar gedrag, uitspraken en keuzes die ze maakt een kopie van mij!

wat herken ik toch veel van haar.jpgJe neemt kinderen op in je hart en ze leven in jouw nest, jouw energieveld. Ze pikken dingen op uit dat energieveld. Zo deden onze pleegkinderen (toen 9 jaar) de deur open voor de pleegzorgwerker toen ze hier twee maanden woonden en begonnen gezellig te kletsen in de gang. De pleegzorgwerker viel steil achterover! “Wat is hier gebeurd?” vroeg ze. Ik had op dat moment geen idee wat ze bedoelde. In het vorige pleeggezin – zo vertelde ze later – waren ze rustig, stil, timide zelfs. Ze keken de pleegzorgwerker bijna niet aan en antwoordden voornamelijk met ja-knikken of nee-schudden.

Wat een enorme impact kun je maken door ze ruimte te geven om hun verhaal te laten vertellen, om ze helemaal zichzelf te laten zijn, de ruimte te geven om zichzelf te laten zien zoals ze zijn. Naar hun verhaal te luisteren, vragen te stellen en er te zijn. Ik begreep wel dat zij verdrietig waren dat ze waren verhuisd uit een voor hun zo vertrouwd pleeggezin en weg bij hun vriendjes en de lieve juf van school. Dat verdriet mocht er helemaal zijn. Wij waren blij met deze lieverds in ons warme nest, maar voor hen is dat natuurlijk anders. Door het begrip en de ruimte vertelden ze allebei hun eigen verhaal, hun eigen beleving van wat ze samen doormaakten.

Dit alles maakt dat ik me steeds opnieuw realiseer hoeveel impact moeders hebben op kinderen in hun nest. Ergens wist ik dat natuurlijk wel. Door mijn werk in het verleden met mishandelde en verwaarloosde paarden wist ik welke impact ik kon maken door mijn rustige zelf te zijn. Met mijn eeuwige geduld won ik stuk voor stuk hun vertrouwen en had ik enorme impact. De impact die ik wilde maken. Welke impact wil jij maken op jouw (pleeg)kinderen? En leef jij dit ook voor?

Kinderen bootsen na, doen na hoe jij het doet. Als je voorleeft, zelf laat zien wie je bent en wat je belangrijk vindt laat je je kind zien – leef je voor – hoe je dat doet. Je geeft je kinderen het goede voorbeeld. Dan zijn er weinig woorden meer nodig om een kind iets te leren. Wat je je kind wilt leren mag jij dus laten zien en mag je ook echt gaan voelen. Als wat je laat zien niet overeenkomt met hoe het voelt, merken kinderen dit. Je doet iets anders dan je lichaamstaal en je gevoel uitstralen. Voorleven is dus geen toneel spelen. Je mag echt gaan voelen wat je belangrijk vindt om voor te leven voor je kind. Wat je je kind wilt meegeven, wat je je kind gunt mag je jezelf ook gunnen.

Sandra de Wit-Vis is mindset mentor voor (pleeg)moeders en woont samen met haar man Dorus in Berkhout. Zij zijn ouders van 5 kinderen: David, Michelle, Roy, Gijs en Sep.

Sandra's boek 'Lieve moeder' komt uit in september 2020. Sandra: "In dit boek geef ik je inzicht in de achtergrond van probleemgedrag van een kind. Ik geef je inzicht in het hechtingsproces, de gevolgen van trauma’s, het niet kunnen uiten van emoties. Door te kijken naar hoe kinderen hun ouders onbewust spiegelen en wat ze nabootsen van ouders kun je grote stappen maken. In dit boek geen kant en klare opvoedtips, maar inzichten waarmee je de oplossing vindt. Volg je hart, want ieder kind is uniek."
Hier kun je vast een exemplaar van 'Lieve moeder' reserveren. 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten