Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Jouw unieke pleeggezin

Jouw unieke pleeggezin

13 augustus 2020 om 08:00 door Jan Willem 0 reacties

In het najaar van 2016 waren we als NVP bij de pleegzorgdagen in Duinrell. We boden pleeggezinnen de kans om op de foto te gaan bij een professionele fotograaf. Meer dan 300 pleeggezinnen maakten er gebruik van. En wij keken van een afstandje toe.

Wat we zagen was heel bijzonder. Iedere foto vertelde een eigen verhaal. Steeds een andere samenstelling, elk kind een eigen verhaal en ieder gezin uniek. We  zagen pleegouders met een pleegdochter die zelf ook net moeder was geworden. Twee Turkse pleegouders poseerden met twee Surinaamse kleuters. Maar er waren ook pleeggrootouders met hun kleinkind, een alleenstaande moeder met een peuter en twee vaders met wel vier of vijf pubers. Over ieder gezin zou je zo een boek kunnen schrijven!

Profiel

De samenstelling is bepaald niet het enige waarin je pleeggezin uniek is. Je hebt als gezin ook je eigen ‘profiel’: een set van eigenschappen en kenmerken die je gezin typeert. Zo kun je bijvoorbeeld een heel dynamisch gezin hebben, of misschien juist rustig. Je kunt een gezin hebben waar veel gecommuniceerd wordt, of juist een gezin van ‘doeners’. Misschien vind je duurzaamheid en een gezonde leefstijl belangrijk, zijn jullie sporters, creatievelingen of dol op muziek.

Dit soort gezinseigenschappen hangen samen met je innerlijke overtuigingen, of waarden, die je belangrijk vindt. Ze ontwikkelen zich in je eigen jeugd en als je zelf vader of moeder wordt bepalen ze voor een belangrijk deel hoe je je gezin vormgeeft. Waarden als ‘eerlijkheid’, ‘eenvoudig leven’, ‘optimisme’ of ‘creativiteit’ bepalen de manier waarop je met elkaar je gezinsleven vormgeeft.

Waarden werken net als een spiegel of als kompas. Ze helpen je om koers te bepalen en keuzes te maken. Maar ook om af en toe even een pas op de plaats te maken en te bedenken: hoe gaat het eigenlijk met ons?

Gezinsmissie

Waarom zoveel aandacht voor die ‘waarden’? Omdat het bewaren van je eigenheid als pleeggezin een belangrijk thema is. Je pleegkind neemt invloeden uit een ander gezin mee en die doen een appèl op je. Je moet routines en gewoontes aanpassen als er ineens (weer) een kleuter, of misschien een puber binnenstapt. Dan is het aanpassen geblazen. En soms moet je je extra inspannen om te zorgen dat dingen vooral bij  het oude blijven. Zo zorg je dat pleegzorg niet te zeer ten koste gaat van de eigenheid van je gezin. Want dan komt de boel teveel onder druk te staan.

Tip: schrijf je eigen Gezinsmissie! Neem met elkaar eens wat tijd om te bedenken welke waarden je graag wilt dat jouw gezin typeren. Hier lees je hoe je dat kunt doen.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten