Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Hoe gaat het?

Hoe gaat het?

13 augustus 2020 om 08:15 door Jan Willem 0 reacties

Als pleegouder beteken je iets voor een kind. Dat ‘iets’ kan heel veel of heel weinig zijn. Het kan goed zichtbaar zijn of juist nauwelijks op te merken. Wat ook niet altijd even zichtbaar is, is wat pleegzorg van jou vraagt.

Goed, hoor!

Hoe vaak stelt iemand jou de ‘Hoe-Gaat-Het-Vraag’? Waarschijnlijk beantwoord je die regelmatig. Als pleegouder heb je daar ook altijd wel een antwoord op. Je hebt net iets leuks meegemaakt, je bent ergens druk mee of je maakt je ergens zorgen om. Maar meestal gaat je antwoord dan dus meer over hoe het met je pleegkind gaat dan hoe het met jouzelf gesteld is. Als de vragensteller daar al iets over wil weten, wat vertel je dan wel en niet? Wéét je überhaupt het antwoord wel op de vraag hoe het momenteel met jou gaat, of zeg je gewoon ‘goed, hoor’ zonder echt te bedenken of dat wel zo is?

Seizoenen

Hoe het gaat met jou en je pleeggezin is altijd in beweging. Vaak gaat het gelijk op: loopt het met je pleegkind niet goed, dan heb jij daar ook last van. Maar ook dat is geen wet van Meden en Perzen. Soms gaat het thuis best lekker, maar zit je zelf even niet zo goed in je vel. Zo maak je dus verschillende ‘seizoenen’ mee. Soms komen en gaan die hele geleidelijk, soms barsten ineens de hersfstormen los.

Antwoord

Wanneer iemand je vandaag zou vragen hoe het echt met je gaat, wat zou je dan antwoorden? Misschien weet je het meteen, misschien heb je even bedenktijd nodig. Het is ook niet altijd makkelijk om eerlijk te antwoorden. Sommige gevoelens stop je liever maar een beetje weg. Wat zou er gebeuren als ik écht zeg wat ik doormaak? Misschien stopt de plaatsing dan wel meteen! Dat soort dingen.

Eigenlijk is de vraag ook gewoon veel te groot. Een leuke manier om te bedenken hoe het met je gaat is om die vraag op te knippen in deelvragen als ‘Waar ben ik trots op?’ ‘Hoe fit voel ik me’? Kom ik voldoende aan mezelf toe’? Waarvan heb ik afgelopen tijd genoten? En heb je meer vragen nodig? Je vindt ze tegenwoordig zelfs op het label van een theezakje…

Boekje

Juist omdat pleegzorg niet altijd even makkelijk is, kan het soms zomaar zijn dat je vooral bezig bent met alles wat niet goed gaat. Een pleegouder deelde een interessante tip:

“Omdat ik elke dag zo veel beleef, ben ik dingen gaan opschrijven in een boekje. Mijn Dankbare-dingen-boekje, noem ik het. Daarin schrijf ik over alles wat me blij maakt: mijn pleegzoon die zich laat troosten door m’n dochter. Onze pleegdochter die ineens wel wil dat ik haar haren doe. Of een lief berichtje van de pleegzorgwerker. Dat soort dingen dus.
Het boekje helpt me om de mooie kanten van pleegzorg goed te blijven zien. In alle hectiek vergeet je dat weleens. Dan ben je vooral druk met brandjes blussen. Het schrijven is ook een heerlijk rustmoment. Daar kan ik dan ook alweer dankbaar voor zijn…” (Uit: Het (niet zo) grote pleegzorgboek, Uitg. de Family Factory, 2016)

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten