Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

De regie nemen

De regie nemen

13 augustus 2020 om 08:20 door Jan Willem 0 reacties

Als pleegouder ben je een radertje in een groter systeem. Eigen ouders en familie, pleegzorgwerker, gezinsvoogd, hulpverlener, leerkracht: allemaal hebben ze direct en indirect invloed op het leven van je pleegkind, je gezin en van jouzelf. Welke rol heb jij daarin en welke rol neem je?

Plek innemen

Voor pleegouders is er in het algemeen veel waardering. Iedereen begrijpt dat wat je doet bijzonder is en best veel van je kan vragen. Toch is er in het ingewikkelde systeem rond het pleegkind niet altijd ruimte om echt te luisteren naar die pleegouders. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Ervaren pleegouders weten: binnen de pleegzorg moet je af en toe duidelijk je plek innemen, ook al wordt daar niet altijd op gerekend.

De foto en de film

Eén van dingen die de positie van de pleegouder zo uniek maakt, is het feit dat je voor langere tijd 24 uur per dag in het leven van het pleegkind bent. Terwijl de gezinsvoogd of de pleegzorgwerker het kind zelden ziet, weet jij tot in detail wat hij of zij graag eet, welke knuffel onmisbaar is in bed of wat zijn of haar lievelingssokken zijn. Bovendien zie jij je pleegkind dag in, dag uit. Jij ziet dus de hele film, terwijl de anderen het van foto’s, van momentopnamen moeten hebben.

Regie nemen

Om die reden, maar ook omdat je het nodig hebt om voor jezelf te kunnen zorgen, is het belangrijk dat er goed naar jou en jullie geluisterd wordt. Vaak gaat dat vanzelf goed, maar soms moet je er zelf om vragen. Bijvoorbeeld als de pleegzorgwerker te druk lijkt met andere dingen, of wanneer het te lang duurt voordat beloftes worden ingelost. Dat kan vervelend voelen, omdat je niet zo’n zeurende pleegouder wilt zijn. Alleen: als je het niet doet, hebben je pleegkind en/of jijzelf daar hinder van. En dat kan ook niet de bedoeling zijn.

Soms moet je dus even stevig op beide voeten gaan staan en je plek innemen. Dat kan trouwens ook heel goed zonder dat er meteen discussie of ruzie ontstaat. Sterker nog: eigenlijk is het voor de anderen wel fijn wanneer jij zelf duidelijk bent over wat je wel en niet wilt. Misschien komt hen dat niet altijd even goed uit, maar ze weten wel precies waar ze aan toe zijn.

Heb je het gevoel dat je soms te veel heen en weer geslingerd wordt? Of dat het allemaal wel héél erg langzaam gaat? Dan kan het goed zijn om in actie te komen. Natuurlijk hoef je niet meteen te gaan zwartepieten. De beroemde feedbackregels die veel mensen wel kennen kunnen ook nu helpen:

  • Gedrag: vertel in de ik-vorm wat je waarneemt.
  • Gevolg: leg uit wat het gevolg daarvan is.
  • Gevoel: vervolgens wat dit met je doet.
  • Gewenst: stel tenslotte een concrete vraag.

Bijvoorbeeld:

Twee maanden geleden hebben we afgesproken dat mijn pleegzoon speltherapie krijgt, maar dat is nog steeds niet begonnen. Daardoor verandert er hier thuis niets, terwijl dat wel echt moet. Ik voel me daardoor bezorgd en gefrustreerd. Er moet nu echt snel een oplossing komen. Kun je dit regelen?

Zo zorg je dat je duidelijk staat voor wat er moet gebeuren, zonder meteen allerlei mensen van alles te beschuldigen.

Voor je pleegkind

Je positie innemen doe je niet alleen voor jezelf, je doet het misschien wel vooral voor je pleegkind. Pleegzorgland is soms knap ingewikkeld en daarom is het goed dat iemand soms voor je pleegkind knokt. Als je duidelijk bent en je grenzen aangeeft, houd je het zelf langer vol en ook daar heeft je pleegkind een hoop plezier van. 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten