Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Herstel van het gewone leven

Herstel van het gewone leven

12 augustus 2020 om 14:00 door Jan Willem 1 reactie

De titel van dit artikel verwijst naar een boek van Prof. Dr. Wim ter Horst, waarin de kracht van het alledaagse als ‘opvoedmiddel’ uitgebreid wordt uitgelegd. In feite is deze gedachte één van de bestaanspijlers van pleegzorg: kinderen ervaren ‘herstel’ wanneer zij deel worden van het gewone leven van een pleeggezin.

Dit gegeven komt overal terug. Je leest erover in literatuur, er wordt over verteld in cursussen voor pleegouders en pleegouders bevestigen zelf dat het zo inderdaad zo werkt. Dag in dag uit deel uitmaken van een gezin vormt je als kind op allerlei manieren. Kun je je nog een logeerpartij uit je eigen jeugd kunt herinneren? Dan herken je er misschien wel iets van. Aan tafel registreerde je precies hoe alles ging. Er waren andere regels, je at andere dingen en mensen reageerden anders op elkaar. Dat draag je op allerlei manieren met je mee. Onbewust gebruik je het om de ervaringen in je eigen gezin te ‘toetsen’: “Gelukkig doen we dat thuis anders!” of andersom: “Was het bij ons thuis maar zoals bij hen.”

Pleegkinderen doen exact hetzelfde. Zeker in de eerste periode van hun verblijf in jouw gezin. Logsich, want zo proberen ze grip te krijgen op de ontregelende situatie waarin zij verkeren. Misschien proberen ze ook wel te begrijpen wat er bij hen thuis niet goed ging. Het kan ook zijn dat ze het onbewust steeds weer voor de eigen ouders opnemen: “Mijn mama deed dat altijd zo”. Of: “Van mijn vader mag ik zelf weten hoe laat ik naar bed ga.” Heel begrijpelijk gedrag wanneer je je bedenkt hoe het moet zijn om niet meer bij je eigen ouders te kunnen wonen.

Laagjes

De invloed van je gezin op het leven van je pleegkind is heel gelaagd. Grotendeels gaat dat beïnvloeden onbewust. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je pleegkind in jouw gezin voor het eerst meemaakt dat papa en mama een baan hebben en elke dag naar hun werk gaan. Onbewust leert hen dat veel over hoe het leven werkt. Of neem jullie eetpatroon en -gedrag. Ook dat is voor pleegkinderen in veel opzichten een nieuwe ervaring. Want er komen andere dingen op tafel, misschien is aan tafel eten zelfs wel nieuw en wellicht heeft je pleegkind nog weinig weet van wat wel en niet gezond is.

Kortom: door de dingen die je doet, de manier waarop je met elkaar omgaat en door wie je zelf bent, heb je als pleeggezin veel invloed op je pleegkind. In die invloed zit ook veel wat bijdraagt aan herstel. Onderschat niet hoeveel indrukken je als pleegkind krijgt te verwerken wanneer je je in zo’n compleet nieuwe wereld moet zien te redden. Onderschat dus ook niet hoe groot de waarde is van het alternatief dat jullie hebben laten zien.

Mocht je pleegkind op een dag zelf vader of moeder worden, dan is de kans groot dat jullie voorbeeld één van de belangrijkste bronnen is waar hij of zij dan uit zal putten. Een bijzondere gedachte…

Reacties

  1. Daan Daan Schreef op 11 november 2020 om 21:20:51

    Wat een mooi artikel! Heel waardevol, met die herkenbare voorbeelden. We zijn ons aan het oriënteren (voor deeltijd pleegzorg) en dankzij dit artikel kan ik me er beter iets bij voorstellen hoe het er van dag tot dag uit zou kunnen zien.

Plaats een reactie

Sluiten