Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

De band met je pleegkind

De band met je pleegkind

12 augustus 2020 om 16:35 door Jan Willem 0 reacties

Wanneer je pleegouder wordt, weet je natuurlijk dat een pleegkind niet je eigen kind is. Maar wat dat werkelijk betekent, ontdek je pas gaandeweg. Na de eerste start merk je vaak al snel hoe groot de invloed van eigen ouders en familie nog kan zijn. Dat kan in kleine dingen zitten: “van mijn moeder hoef ik mijn tanden niet te poetsen”. Vaak merk je echter ook hoe sterk je pleegkind emotioneel verbonden is met de eigen ouder(s). Dat kan ervoor zorgen dat het kind zich maar moeilijk aan jouw zorgen kan overgeven, of zich daar zelfs actief tegen verzet.

Het maakt natuurlijk nogal wat uit op welke leeftijd je pleegkind bij je kwam wonen. Maar hoe oud ook: elk pleegkind groeit op in het volle besef: mijn ouders kunnen niet (volledig) voor mij zorgen. Daar moet je als pleegkind mee zien te leven, hoe betrokken, zorgzaam en lief je pleegouders ook zijn.

Bevestigen

Als pleegvader of pleegmoeder kun je de plek van de eigen ouders dan ook nooit overnemen. Want dan zou het voor het pleegkind misschien nog wel moeilijker zijn de situatie zoals die is te accepteren. Juist het erkennen van hoe het écht is en het ‘bevestigen’ dat de eigen ouders er zijn, kan ruimte geven. Want wanneer het je pleegkind lukt om de situatie te accepteren, ontstaat er ruimte om verder te komen.

Veel pleegouders bouwen een hele hechte band op met hun pleegkind. Voor anderen is dat moeilijker of zelfs onmogelijk. Hoe dat gaat hangt vooral van de voorgeschiedenis af. Want soms is de rugzak bij aankomst zó vol dat jouw nabijheid al snel te bedreigend is. Of er ontstaan gedragsproblemen die het contact met je pleegkind bemoeilijken. Dat noemen we ‘hechtingsproblemen’.

Hoe het ook zij: als pleegouder ben je belangrijk voor je pleegkind. Ook wanneer je daar op het eerste gezicht niets van merkt of als een plaatsing moeizaam verloopt. Want ook dan  zal je pleegkind veel van wat het bij jou thuis ervaart met zich meedragen.

Doe ik het goed?

Elke pleegouder vraagt zich weleens af: doe ik het wel goed? Logisch, want het is niet zo eenvoudig om te bepalen wat ‘goed’ precies is. En loopt het moeizaam? Dan is het nog maar de vraag of dat komt doordat jij iets ‘fout’ doet. Een andere pleegouder zou het vast anders aanpakken dan jij. Maar of dat ook beter is valt te betwijfelen.

Vlinder

Iedere pleegouder hoopt een band met zijn of haar pleegkind op te bouwen. Maar of dat ook echt gebeurt heb je niet altijd in de hand. Het is een beetje als met een vlinder. Jaag je er achteraan? Dan krijg je ‘m niet snel te pakken. Maar als je er niet teveel op rekent ontdek je soms ineens dat ‘ie op je schouder zit…

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten