Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Daar doe je het voor!

Daar doe je het voor!

12 augustus 2020 om 10:00 door Jan Willem 0 reacties

Wanneer je aan iemand vertelt dat je pleegouder bent, krijg je vaak bewonderende reacties. “Tjonge, wat bijzonder!” “Knap dat je dat kunt, zeg!” Heel aardig natuurlijk, maar eigenlijk wil je dat vaak ook weer niet echt horen. Want die complimentjes, daar doe je het natuurlijk niet voor. Maar waarom dan eigenlijk wel?

Herinner je je nog dat de pleegzorgwerker tijdens de intakegesprekken vroeg waarom je pleegouder wilde worden? En weet je nog wat je toen als antwoord gaf? Het is een mooie vraag om aan andere pleegouders te stellen en je krijgt hele verschillende antwoorden. Deze antwoorden hoorden wij de afgelopen tijd bijvoorbeeld:

  • We houden van dynamiek en doen nooit zo moeilijk. Er past er dus altijd nog wel eentje bij.
  • Wij zijn weekendpleeggezin geworden omdat mijn schoonzus het vroeg. Zij doen crisisopvang en zochten een gezin voor een jongen die bij hen vandaan naar een leefgroep verhuisde maar helemaal geen familie had.
  • Omdat we zelf geen kinderen kunnen krijgen, hebben we uiteindelijk hiervoor gekozen. Want we houden erg van kinderen en denken hen ook echt iets te kunnen geven.
  • Ik ben fulltime thuis voor mijn eigen kinderen, maar mis daardoor ook wel iets. Door pleegzorg is mijn wereld weer een beetje groter geworden.
  • Ik heb zelf vroeger in een pleeggezin gewoond en wil nu heel graag andere kinderen ook die kans bieden.
  • We hebben zelf één dochter, maar ons gezin voelde niet compleet.
  • Echt gebeurd: “We zagen een oproepje in de schoolkrant staan voor een jongen van twaalf die een woonplek zocht. We konden gewoon geen ‘nee’ zeggen. Ineens waren we ‘pleeggezin”.

Netwerkpleeggezin

Ruim 40 procent van alle pleegkinderen woont bij iemand uit het eigen netwerk. Opa of oma, een kennis of een leerkracht van school, bijvoorbeeld. In die gevallen is de start natuurlijk heel anders: je besluit niet om pleegouder te worden maar reageert op de noodsituatie die er in je directe omgeving ontstaat. Vaak overzie je in die gevallen ook niet meteen de consequenties van je besluit. Datzelfde geldt trouwens misschien wel voor alle pleegouders.

Waar je het níet voor doet

Pleegzorg doe je niet om in allerlei juridische processen terecht te komen. En ook niet voor de ruzie tussen je pleegkind en je eigen kind(eren). Je doet het niet voor de driftbuien, of de frustratie als de ondersteuning te wensen over laat. Toch kun je al die dingen er wel ‘gratis’ bij krijgen. En juist daarom helpt het om niet uit het oog te verliezen waar je het wel voor doet.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten