Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Verslaafd aan zwarte schermpjes

Verslaafd aan zwarte schermpjes

5 juli 2020 om 15:00 door Sandra 0 reacties

Onze pleegkinderen Michelle en David (tweeling van 17) hebben inmiddels al heel wat jaren een eigen telefoon en andere attributen waarmee vooral David zichzelf uren kan vermaken. Ik kon mij er ernstig aan storen. Het is nooit klaar: de oneindig durende spelletjes, het oneindige scrollen op social media en de ene video volgt automatisch op de voorgaande. Het houdt nooit op tenzij je het zelf stopt.

Verslaafd foto.jpgDat continu naar een scherm staren gaat gepaard met een schildpadruggetje, een slechte houding. Er zijn al talloze effecten bekend op de gezondheid op lange termijn, maar de zwarte schermpjes helemaal verbannen uit ons moderne leven is onhoudbaar. Het heeft ook voordelen en we doen er zelf tenslotte ook ons voordeel mee.

Hoe ga je hiermee om als ouder en hoe doe je het zelf? Opvoeden is voorleven. Welk voorbeeld geef je je kinderen mee? Het duurde even voor ik mijn draai had gevonden om onze oudere kinderen en de jongsten  te begeleiden en helder had wat ik hen mee wilde geven als het gaat om zwarte schermpjes. Met David - een van de twee oudsten - heb ik goede gesprekken gehad. Niet dat die tot dat moment effect hebben gehad, maar we kwamen tot diepgaande gesprekken die wél effect hebben, stap voor stap. En door de fijne gesprekken kreeg ik steeds meer helderheid hoe ik het dan wél wilde kwam er ruimte en begrip. Ik kwam tot de volgende inzichten: 

1 - Gamen heeft voor hem een sociaal aspect
Via spelletjes heeft hij contact met zijn schoolvrienden. Zij doen ook niet veel anders dan gamen. Soms lukt David om ze enthousiast te maken en af te spreken in het trampolinepark, maar hij wil na school niet als enige ‘niets mogen doen’, terwijl zijn vrienden samen spelen… online.  Zo vindt Michelle het op haar beurt heerlijk om via social media te ‘kletsen’ met vriendinnen, die daarnaast veel afspreekt na school om ergens wat te drinken of een filmpje te kijken met elkaar.

2 - Via internet leert hij ook iets nuttigs
David is heel geïnteresseerd in dieren uit de prehistorie, natuurverschijnselen en wetenschap en bekijkt veel filmpjes op internet, zoekt bewust naar informatie; de nuttige kant van de ‘zwarte schermpjes’.

3 - Hij merkt zelf het effect van teveel schermtijd
Na lang gamen of ‘Netflixen’ was en is hij vaak ongezellig, niet te genieten kun je gerust zeggen. Ik vroeg hem dan hoe hij zich voelde zodat hij zich bewust werd hoe onprettig hij zichzelf voelde. Ik vroeg dit ook als hij van buiten kwam of uit zijn werk; blij en voldaan. Daardoor lukt het hem steeds vaker om uit eigen beweegredenen te stoppen met zwarte schermpjes, hoef ik hem steeds minder vaak te herinneren aan de tijd, dat het mooi geweest is. Hoe fijn!

Welk voorbeeld willen wij de kinderen geven? 
Vanuit de ervaring met onze oudsten hebben mijn man en ik bewuste keuzes gemaakt wat wij de jongsten mee willen geven en wat wij willen voorleven.

1 - Smartphone is voor nuttige en praktische zaken
De telefoon is voor nuttige dingen; ze mogen een moeder van hun vriendje een berichtje sturen als zij graag willen spelen en een gezellig berichtje inspreken voor de opa’s en oma’s bijvoorbeeld. En laatst vroeg Roy (5 jaar) – kijkend naar hoe ons oud papier werd opgehaald – “Mama, waar gaat ons oud papier heen?”  Mijn man heeft zijn telefoon gepakt en een filmpje over oud papier opgezocht. Leuk en leerzaam!

2 - Televisietijd is het liefst zonder reclames
De televisie is voor een uurtje ergens in de middag en als het echt kak-weer is buiten soms iets eerder. We kijken bij voorkeur Netflix; geen reclame’s (over verleidingen gesproken) en gaat na 1 aflevering over in de volgende, het gaat niet over op iets compleet anders wat je zelf misschien helemaal niet zo geschikt vindt. En we kijken DVD’s. Lekker ouderwets, maar met groot voordeel de duidelijke grens; af is af.

3 - De vaste telefoon is om te oefenen met netjes opnemen en mensen te woord staan
Ze mogen om de beurt de huistelefoon/ vaste telefoon opnemen en kunnen inmiddels heel netjes opnemen en mensen te woord staan.

Welke keuze jij ook maakt: maak ze bewust en leef voor zodat zwarte schermpjes steeds minder een ergernis zijn en leidt tot frustraties voor iedereen. Ga in gesprek met je pleegkind en je partner en ga ontdekken wat jullie je pleegkind mee willen geven.

Ik ben Sandra de Wit-Vis, mindset mentor voor (pleeg)moeders. Samen met mijn man Dorus woon ik in Berkhout. Wij zijn ouders van 5 kinderen: David, Michelle, Roy, Gijs en Sep.
www.puurpleegmoederschap.nl

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten