Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Wat hutten bouwen je kan vertellen over hechting

Wat hutten bouwen je kan vertellen over hechting

8 juni 2020 om 12:16 door Sandra 0 reacties

Vanmorgen waren onze mannetjes al druk aan het bouwen in de huiskamer. Alle stoelen, kleedjes, kussens, de bank werd er ook bij betrokken. Het werd een grote creatieve hut en alle speelgoed werd er in verzameld.

Kinderen van jonge leeftijd bouwen vaak hutten. Laat jij ze bouwen of hou je van orde in je huis? Laat je kindjes je huiskamer voortaan heerlijk ombouwen, want ik ga je vertellen waarom ik vind dat hutten bouwen belangrijk is.

In de antroposofie wordt de ontwikkeling van een kind in periodes van zeven jaar bekeken. Een kind bouwt zijn of haar huis in 21 jaar: drie periodes van zeven jaar. In de eerste zeven jaar wordt het lichaam ‘passend’ gemaakt. Op fysiek niveau: Een engeltje wordt geboren op aarde en alle cellen in alle weefsels en organen zullen zich vanaf dan vernieuwen. De tanden zijn als laatste aan de beurt. Tussen de vijf en zeven jaar wisselen de eerste tanden en daarna is het lichaam helemaal vernieuwd en aangepast aan het kind. De jas is hier en daar versteld en is nu precies goed. 

Tijdens de zwangerschap wordt de fundering gelegd door de ouders. In de eerste periode van nul tot zeven jaar wordt gewerkt aan de begane grond. Van zeven tot veertien jaar de verdiepingen en van 14 tot 21 jaar het dak. Als er in die periodes iets mis gaat kan dat helaas niet meer ingehaald worden. Als de fundering niet klopt, als de muren niet goed op de fundering geplaatst zijn, als er luchtbelletjes in de vloer zitten… kortom: als een kind niet krijgt wat nodig is om ‘zijn huis’ te bouwen. Dan ontstaan er foutjes die onherstelbaar zijn en dus altijd een rol blijven spelen in zijn leven.

Het verhaal over het bouwproces gaat over de aanleg van onzichtbare lagen van de mens tijdens het opgroeien van kind naar volwassene. Het bouwmateriaal is niet materieel maar het gaat om voeding, kleding, aanraking, welkom zijn, veilig zijn, ritme, beweging, verbinding aangaan, je hechten en relaties aangaan met jezelf en de ander.

En daar voel je zelf waarschijnlijk wel aan dat trauma’s en het onveilig hechten schade aanbrengt aan een kind. Onherstelbare schade. We kunnen als (pleeg)moeder alles inzetten om het huis van je kind te stutten, maar de basis is gelegd en daar zullen wij als (pleeg)moeder onze weg in moeten vinden én ons kind leren daarmee om te gaan. Een kind bouwt zijn huis. Hutten bouwen en huizen tekenen zijn onbewuste uitwerkingen van een kind en laat ons daarmee een inkijkje in zijn of haar proces zien.

Ik ben Sandra de Wit-Vis, mindset mentor voor (pleeg)moeders. Samen met mijn man Dorus woon ik in Berkhout. Wij zijn ouders van 5 kinderen: David, Michelle, Roy, Gijs en Sep.

https://www.facebook.com/puurpleegmoederschap/

 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten